Kategóriák: Hírek

Gulyás: a Pegasus-ügy egy álbotrány

Politikai állásfoglalás miatt senkit nem hallgat le a kabinet. A Pegasus-ügy egy hisztérikus kampány – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

„Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. Az állam alkotmányos kötelezettsége, hogy a gyermekvédelmi feladatait ellássa.” – ezzel kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta, hogy a legdemokratikusabb eljárás a népszavazás. Legkésőbb idén év végén, vagy a jövő év elején lehet megtartani a népszavazást. Kiemelte, hogy a 2016-os kvótanépszavazás bebizonyította, hogy minden szavazat számít. 

A helyreállítási alapra vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta: „A helyreállítási alapban már megegyeztünk, de Brüsszel ezt újra nyitotta.” Hozzátette, hogy a kormány továbbra is tárgyal a bizottsággal. A helyreállítási alaphoz szükséges pénzeket a kormány ki fogja fizetni, előfinanszírozással. Kiemelte: kizárólag az Európai Bizottságtól függ a megállapodás.

A miniszter az európai közös piacra vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy a közös piac mindnyájunk érdeke, de a lopakodó szerződésmódosítást nem lehet elfogadni, és az intoleráns agressziót sem az Unió részéről. „Az, hogy az LMBTQ aktivisták beengedését az iskolákba jogállami köntösbe öltöztetik, az teljesen elfogadhatatlan.” – jelentette ki Gulyás Gergely. Egy másik kérdésre pedig azt mondta, hogy a törvény nem mossa össze a pedofiliát a homoszexualitással. Teljesen abszurd, hogy teljesen különböző dolgokat mosnak össze. 

A politikus rámutatott arra is, hogy a német Zöldek, akik esélyesek arra, hogy kormányra kerüljenek, olyan javaslatot terjesztettek elő, hogy 14 éven felüliek körében állami pénzből lehessen nemváltoztató műtéteket előterjeszteni.

Gulyás Gergely a Pegasus-üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy az nem volt téma a kormányülésen. Kiemelte: egy hisztérikus kampányról van szó. 1995 óta a nemzetbiztonsági törvény szabályozza a titkosszolgálatok működését. Határozottan kijelentette, hogy politikai állásfoglalás miatt senkit nem hallgat le a kabinet. „Gyurcsány Ferenc kormányzása idején hallgattak le embereket a politikai véleményüket miatt.” – tette hozzá. 

A miniszter megjegyezte, hogy a Pegasus-ügy nem arról szól, hogy a politikai és gazdasági élet szereplőit lehallgatják, hanem hogy a kormány visszaélést követett-e el. Egy választást megelőzően nyolc hónappal ilyen a közélet – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy a titkos információszerzés jogellenes, tehát bűncselekmény. Egy kérdésre pedig azt nyilatkozta, hogy a nemzetbiztonsági védelemnek is része az információgyűjtés, és az adott személy így hozzájárul a róla szóló információgyűjtéshez. „Lehet azt a látszatot kelteni, hogy valaki része egy lehallgatásnak, de ez egyáltalán nem biztos, hogy igaz.” – tette hozzá.

Forrás: origo.hu / Kormányinfó
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Megosztás
Tegek: kormányinfó