Kategóriák: HírekProgramokTát

15 éves a Táti Porcelánbaba Klub

15 éves fennállásának alkalmából a Táti Porcelánbaba Klub „Lélek a porcelánban” címmel kiállítást szervez a Táti Kultúrházban.

A jubileumi kiállítás 2021. augusztus 14. és 22. között tekinthető meg, minden nap 10-től 18 óráig.

Táton, a helyi Kultúrházban alakult és működik jelenleg is az ország első és eddig egyetlen porcelánbaba klubja. Először 2005 Adventjében Czibuláné Csicsman Erzsébet gyönyörű porcelánbabáiból rendezett kiállítás mély benyomást gyakorolt a helyi közösségre. Ezért 2006-ban többen elhatározták, hogy a babakészítő mester vezetésével megismerkednek a porcelánbaba készítés rejtelmeivel. Ma már 17 hölgy szerez örömet saját magának és a közösségeknek ezek készítésével. Valamennyi baba más és más. Aprólékosan kidolgozott, minden egyes porcikáját egy-egy hölgy maga készíti el.

Porcelánból általában csak a babák feje, végtagjai és mellrésze készül, melyet mesterük önt ki gipszmintába kaolin alapú öntőmasszából. A babák arca több napos megmunkálás, csiszolás, az arckifejezést leginkább megadó festés, majd az égetés után nyeri el végleges formáját. A fejtartástól, a „sminktől”, a szem formájától függően egy alapformából számos egyéni karakter születhet. A porcelán testrészek kitömött textil testet kapnak, aminek belsejében egy csontszerű műanyag váz gondoskodik róla, hogy a baba különböző mozdulatokban is megálljon. S akkor még nem beszéltünk a kalaptól a cipőig minden ízében valódi öltözékről. A ruhavarrást komoly kutatómunka, illetve a textíliák és egyéb kellékek gondos összeválogatása előzi meg. A porcelánbaba klub alkotói a témaválasztásnál arra törekednek, hogy megörökítsenek egy-egy történelmi kor viseletét a babáikon.

A Táti Porcelánbaba Klub 2016-ban felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

Fotók, forrás: tatkultur.hu

Megosztás