Kategóriák: EsztergomHírek

Árhullám jön a Dunán

Az Országos Vízjelző Szolgálat (OVSZ) jelentése alapján I. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható a Dunán Esztergomnál.

Az előrejelzés szerint július 21-én, szerdán 514 cm is lehet a vízállás a Duna esztergomi szakaszán, amely 14 centiméterrel haladja meg az elsőfokú árvédelmi készültség szintjét. Nagybajcsnál már nem ennyire szerencsés a helyzet, ott néhány centiméter híján közelíti meg a harmadfokú árvédelmi készültséget a folyó: szerdán hajnalban a 601 cm-t is mutathat a vízmérce.

Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette. A magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette. Itt területi átlagban 24 óra leforgása alatt 33-62 mm csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 mm eső esett. A hidegörvény a mai napon lassan dél felé eltávolodik és legyengül, északnyugat felől hidegfront érkezik, mellyel szárazabb légtömegek érkeznek a térségbe. A lehullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg. A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás. A most következő napokban a Dunán és a hozzá kapcsolódó mellékágrendszerekben jelentősen megnőnek a vízsebességek, sokfelé kell számítani komolyabb mennyiségű uszadékra is a folyón.

Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken.

Forrás: hydroinfo.hu (OVSZ)

Megosztás