Kategóriák: EsztergomHírek

Időkapszulát helyeztek el a leendő esztergomi tanszállodánál

A kormány 1,8 milliárd forintos támogatásával az esztergomi Fürdő Szállóból konyhának, cukrászdának és étteremnek is helyet adó tanszállodát alakítanak ki.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese, Hernádi Ádám polgármester és dr. Németh Szilárd, az Esztergomi Szakképzési Centrum kancellárja ünnepélyes keretek között alapító időkapszulát helyezett el a leendő tanszálloda beruházás elindításának jelképeként Esztergomban, 2021. július 7-én.

A városban nagy múltra tekinthet vissza a szakképzés. Jelenleg régiós központként a Szakképzési Centrum három intézményében közel 2000 diák és felnőtt, 15 ágazatban, mintegy 27 szakma oktatásában vesz részt. Az új duális oktatási rendszerben egyedülálló lehetőség nyílik a diákok számára, hogy az iskolapad helyett munkakörnyezetben sajátítsák el a szakmai ismereteket, úgy, hogy az alapvető turizmus-vendéglátás ágazat szakmái mellett más szakmák és szakmairányok diákjai számára is színesedik a képzési kínálat. A beruházás megvalósítására az esztergomi önkormányzat a régóta hányatott sorsú volt Fürdő Szálló épületét bocsátotta a szakképzés rendelkezésére.

Pölöskei Gáborné az esemény moderátora segítségével leleplezi a névtáblát az Esztergomi Szakképzési Centrumhoz (ESZC) tartozó tanszálloda kivitelezési munkálatainak megkezdéséhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Esztergomban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ünnepség során bemutatták a tanszálloda üzleti koncepcióját. A leendő négycsillagos Studiolo Boutique Hotel 21 kétágyas szobával, éttermi, cukrászdai kínálattal várja majd a vendégeket. A boutique jelleget a szobák kialakításának egyedisége adja, a történelmi épületen belül Esztergom hírességeivel találkozhatnak a vendégek, de a névadáson túl a szobák tematikája alapján a kínálatot történelmi, irodalmi, művészeti tartalmak, személyre szabott idegenvezetés is kiegészíti.

A szálloda egyedi szolgáltatás kínálata túlmutat az egyszerű vendégfogadás keretein, egyszerre szolgálja ki az új típusú duális szerkezetű oktatás elvárásait, teremti meg az új szakképzési rendszerben megjelenő projektoktatás lehetőségét, a szakmai tananyagtartalmaknak a közismereti tartalmakkal való összekapcsolását, és exkluzív élményt nyújt a vendégeknek. A szakképzés megújulását, reneszánszát megteremtve megvalósulhat egy modern kori „studiolo” mind a diákok, mind pedig a leendő vendégek számára is.

Pölöskei Gáborné a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tanszállodában három iskolából az Esztergomi Szakképzési Centrum által oktatott 17 szakmacsoportból 9 szakmacsoport diákjai sajátíthatják majd el a gyakorlati ismereteket. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy szeptembertől több diák tanul technikumban, mint gimnáziumban. Az informatika mellett a turizmus és vendéglátás, valamint a logisztika és a kreatív képzési irányok a legnépszerűbbek.

Dr. Völner Pál tortát tesz a névtábla mellé az Esztergomi Szakképzési Centrumhoz (ESZC) tartozó tanszálloda kivitelezési munkálatainak megkezdéséhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Esztergomban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Dr. Völner Pál a beruházással kapcsolatban a dorogimedence.hu-nak elmondta, hogy az elmúlt több mint 10 év bizonyította, hogy a magyar emberek munkából akarnak megélni – a kormány pedig minden segítséget megad ehhez. A megfelelő adópolitika, a munkahelyek létrehozásának ösztönzése és más szakpolitikai intézkedések mellett ehhez az egyik legfontosabb eszköz a szakmai oktatás megerősítése. „Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár asszony és kollégái kemény munkával olyan szakképzési rendszert alakítottak ki, amely vonzó a diákok és az oktatók számára is. Átlátható és célszerű lett a képzési rendszer, a fiatalok már az iskolában megtapasztalhatják, hogy érdemes jól tanulni és dolgozni: ugyanis bevezettük, hogy (felmenő rendszerben) minden diák ösztöndíjat vagy fizetést kapjon, a szakképzésben oktatók bérét pedig átlagosan mintegy 30 százalékkal megemeltük, hogy a legkiválóbb szakemberek számára is vonzó legyen ez a pálya.” – jegyezte meg a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: ebben az új rendszerben a fiatalok olyan tudásra és gyakorlatra tehetnek szert, amely biztos megélhetést tesz lehetővé számukra. Hiszen jól tudjuk: két kézzel kapkodnak a jó szakemberek után a vállalatok és a megrendelők. A középiskolai jelentkezési statisztikák is azt mutatják, hogy eredményes, sikeres volt a rendszer megújítása. A magyar fiatalok (és a szüleik) szívesen választják a szakképzést.

Elhelyezték az időkapszulát a leendő tanszállónál.