Kategóriák: HírekTát

Közel egymilliárdból fejlesztik a csapadékvíz-elvezetést térségünkben

Jelentős anyagi támogatást nyert Tát, Mogyorósbánya és Bajót a csapadékvíz-elvezetésének kiépítéséhez.

A TOP-2.1.3-16-KO1-es számú Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című projektben Bajót Község Önkormányzata 400.000.000 Ft-ot, Tát Város Önkormányzata 386.330.745 forintot, Mogyorósbánya Község Önkormányzata pedig 199.000.000 forintot nyert a csapadékvíz-elvezetés fejlesztésére.

„Itt a térségünkben mindenki jól tudja, hogy ha erősebb esőzések vannak, akkor több települést is elönthet a víz, és sok család otthona veszélybe kerülhet. Éppen ezért az elmúlt években – az érintett falvak, városok polgármestereivel összefogva – mindent megtettünk annak érdekében, hogy jelentős kormányzati támogatások érkezzenek a térségbe, amelyekből megfelelő csapadék elvezető, tározó rendszerek építhetőek ki” – mondta el dr. Völner Pál. „Bajóton mintegy 200 család otthonát és több önkormányzati ingatlant védhet meg a károktól a beruházás. Sajnos egy éve is láthattuk, hogy mekkora problémákat okozhat ezen a településen egy nagy esőzés – a csapadékgyűjtővel most megoldódhatnak ezek a gondok. Mogyorósbányát hegyek, dombok veszik körül, és egy-egy nagyobb zivatarnál, esőzésénél a meglévő árkok nem feltétlenül tudják elvezetni a lezúduló vizet. Ez nyilván nem egy újkeletű probléma, úgyhogy az elmúlt 10 évben is sokat foglalkoztunk a megoldásával a település vezetőivel. Így a kétszázmilliós támogatás, amelyet a kormányzat nemrégiben megítélt Mogyorósbányának, már a vízkárok elleni fejlesztések 4. ütemét fedezi” – sorolta a két falu problémáinak, illetve az azokat megoldó beruházásoknak a részleteit a térség országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese. Tátról szólva elmondta: ott is magán és önkormányzati ingatlanok sorát veszélyeztethetik az extrém esőzések. A szakértői becsélesek szerint az érintett épületeknek, telkeknek az összértéke mintegy 2,4 milliárd forint – ezeket tudja megvédeni majd a kiépülő rendszer.

A palyazat.gov.hu oldalon szereplő projektleírások alapján a bajóti projekt konkrét célja, hogy a Bajóti-patak medrének felújításával és egy záportározó kialakításával egy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz-elvezetési rendszert alakítsanak ki, amely vízkárok kialakulása nélkül képes elvezetni a település belterületén az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadékvizet is. A táti projekt célja Tát-Kertváros belterületi csapadékvíz-elvezetési és gazdálkodási rendszerének kialakítása, fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a további környezeti káresemények megelőzése. Mogyorósbánya településen az elmúlt több mint 10 évben már 3 ütemben folytak vízrendezési munkálatok. A mostani projekt keretében sor kerül a Petőfi utca, valamint a Jókai utca – Arany János utca belterületi részén a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére.

Borítókép: az Únyon megvalósult csapadékvíz-elvezetés