Kategóriák: HírekTokod

Több mint ezren látogattak ki a Tokodi Nyitott Pincékhez

Június 26-án, szombaton tizenegy pince nyitott ki Tokodon a borkedvelők örömére.

A jó időnek köszönhetően több mint ezren látogattak ki a tokodi pincevölgybe, ahová Tokod településrészeiről és Tátról kisvonattal is jöhettek a vendégek. Több pincénél a finom borok mellett üstökben ételeket is készítettek, a legnépszerűbb idén a pörkölt és a töltött káposzta volt. A jó hangulatról a miskolci Agyagbanda gondoskodott, akik pincéről pincére járva élőzenével szórakoztatták a vendégeket. De volt olyan pince is, ahol kisszínpadon zenéltek a fiatalok. Kilenc órakor a nagyszínpadnál Lagzi Lajcsi adott koncertet, majd az RHS Retrodisco biztosította a talpalávalót.

Bánhidi László, Tokod község polgármestere a rendezvény kapcsán elmondta, hogy felvidéki testvértelepülésükről, Csatáról 16 fős delegáció érkezett a Tokodi Nyitott Pincékre. „Ennek nagyon örülünk, hiszen azt a célt tűztük ki egy INTERREG-es pályázat keretében, hogy az eddiginél is jobban ápoljuk majd a kapcsolatainkat. Továbbá ezen a napon a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Megyénk körül megyünk körül program keretében páros találkozón is részt veszünk, ahol Környe települést látjuk vendégül.” – tette hozzá a polgármester. Bánhidi László kiemelte, hogy idén először az Együtt Tokodért Egyesület szervezte meg a nyitott pincék rendezvényt és hozzájuk társult be a Tokodi Borkultúra Egyesület és Tokod Nagyközség Önkormányzata.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a nyitott pincék mindig vonzóak, hiszen ilyenkor több pince van nyitva és itt Tokodon mindenki megkóstolhatja azokat a borokat, amelyek az utóbbi két-három évtized fejlődésének köszönhetően vállalható színvonalúak lettek. Most pedig, hogy kijöttünk a járványhelyzetből visszakaphattuk a régi életünket, ezért a térségen élők is szép számmal jöttek együtt ünnepelni a völgybe.

Kecskeméti István, a Máguska Pince tulajdonosa és a Tokodi Borkultúra Egyesület tagja elmondta, hogy tizenegy gazda nyitott ki az idei rendezvényen. Hozzátette: alapvetően fehérboros vidék vagyunk, így az alábbi borféléket kóstolhatták meg az érdeklődők a pincéknél: olaszrizling, rizlingszilváni, chardonnay és irsai olivér, de különböző rozé borokat is ízlelgethettek a résztvevők. Kiemelte, hogy hatalmas fejlődés van az elmúlt években, hiszen az itteni gazdák is egyre jobb minőségű borokat készítenek, amelyeket egytől egyig leellenőriztek a rendezvény előtt.

 

Megosztás