Tolatva törte le a vasúti sorompót

Az Esztergomi Járásbíróság 400.000 Ft pénzbüntetést szabott ki azzal a férfival szemben, aki a járműszerelvénnyel hátramenetben tolatva letörte a vasúti átjáró csapórúdját.

A vádirat szerint a férfi 2020. július 3-án a munkáltatója járműszerelvényét vezette a 10-es számú főúton, Nyergesújfalu lakott területén. A gépjárművel behajtott egy telephelyre,  majd onnan hátramenetben kívánt kihajtani a 10-es számú főútra.

A sofőr a főútnak a telephelyre bekötő részének és a vasúti pálya Lábatlan állomást követő szakaszának szintbeli kereszteződésében kiépített, fény-, és félsorompóval biztosított vasúti átkelőben hajtotta végre a manővert. 

A hátramenetet a sofőr nem a tőle elvárható körültekintéssel és nem megfelelő kormánymozdulatok alkalmazása mellett hajtotta végre, ezért a szerelvény félpótkocsijának jobb hátsó része a szabad jelzésre tekintettel nyitott állapotban lévő  félsorompó csapórúdjának ütközött, és azt letörte.

A letörött csapórudat a vádlott húzta le az úttestről, ezután folytatta a hátramenetet, a helyszínről úgy távozott, hogy az esetről bejelentést nem tett.

A büntetővégzés jogerős.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó