Kategóriák: EsztergomHírekProgramok

Szabadtéri kiállítás: A magyar labdarúgás története

Ingyenesen látogatható az MTI Nemzeti Fotótár labdarúgástörténeti szabadtéri kiállítása az esztergomi Széchenyi téren, amely a magyar labdarúgás emlékezetes pillanatait dolgozza fel a legendás Aranycsapattól napjainkig.

A szabadtéri kiállítás Esztergom mellett további hat nagyvárosban: Győrben, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Kaposváron, Debrecenben és Budapesten tekinthető meg a labdarúgó Eb ideje alatt. A képek bepillantást adnak a válogatott és a klubcsapataink felejthetetlen pillanatiba: világbajnoki és Európa-bajnoki szereplések, olimpiai győzelmek, Albert Flórián aranylabdája, ikonikus pillanatok és játékosok, akik karrierjük során a világ legjobbjai közé tartoztak. Így például Puskás Ferenc, Mészöly Kálmán, Albert Flórián, Törőcsik András, Nyilasi Tibor és a válogatottsági rekorder Király Gábor is helyet kap a közmédia válogatásában.

Fürst-Borsos Ádám, az MTVA sajtófőnöke a hétfői esztergomi kiállításmegnyitón elmondta, hogy a közmédia számára nagyon fontos dolog volt az a célkitűzés, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság idején az MTI Nemzeti Fotótár égisze alatt egy labdarúgástörténeti kiállítást hozzanak létre, ezért hét magyarországi nagyvárosban állítottak fel ilyen installációkat. A kiállítás során 52 fotón keresztül mutatjuk be a sportág fontos pillanatait az Aranycsapattól az idei foci Eb-ig – tette hozzá. Fürst-Borsos Ádám kiemelte, hogy az MTI Nemzeti Fotótár Közép-Európa egyik legnagyobb sajtófotó archívuma, amely egyrészt korábban az MTI és jogelődjei által készített és gyűjtött mintegy 13 millió fotónegatívval, a gyűjteményhez tartozó képszövegekkel és riportkönyvekkel rendelkezik, másrészt az ezredfordulótól digitálisan rögzített több százezer felvételt őriz, gondoz, szolgáltat.

Erős Gábor, Esztergom alpolgármestere elmondta, hogy mint egykori játékvezető úgy gondolja, hogy ezt az élsportágat meg kell ismertetni a mai fiatalsággal is, és ez a kiállítás, amit ide Esztergomba hoztak kiváló módja ennek. A főtéren található kivetítő sok lakost, köztük gyerekeket is vonz az Eb ideje alatt a Széchenyi térre és reméljük, hogy azok a fiatalok, akik megnézik a kiállítást, a képek alapján elkezdik majd a labdarúgást – tette hozzá az alpolgármester.

Forrás: MTVA / dorogimedence.hu