Kategóriák: Hírek

A gyermekesek visszakaphatják az SZJA-t

2022 elején a gyermekesek visszakaphatják a befizetett SZJA-t – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a június 10-ei Kormányinfón.

A miniszterelnök elmondta, hogy a gyereket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszak. Ezért, ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején visszaadják a 2021-ben befizetett SZJA-t. Ez mintegy 1,1 millió családot érint, ami 550-580 milliárd kifizetést jelenthet a kormánynak. A kormányfő hozzátette azt is, hogy ha a gazdaság hozza az 5,5 százalékos bővülést, akkor a 3 évenként járó fegyverpénzt (féléves fizetés) is kifizethetik január 1-jén a hivatalos szervek dolgozóinak.

Orbán Viktor elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen ismertették a járványügyi adatokat. A járvány harmadik hullámát legyűrtük, mert alacsony a tesztek között a pozitívak aránya. A kormányfő elmondta, hogy az első és a második oltást tekintve az első helyen állunk az Unióban. Magyarország az egyetlen olyan hely, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek. 

A miniszterelnök szólt arról is, hogy az egyéni felelősség kérdése az oltás ügye, akik nem oltatták be magukat, azok veszélyben vannak. A vakcinatartalékokat illetően elmondta, hogy nyugati vakcinából még 17 millió adag érkezik. „Mindenkit képesek vagyunk akár negyedjére is beoltani” – tette hozzá a kormányfő. 

Orbán Viktor kiemelte, hogy a kormány engedélyezte a 12-15 évesek oltását is, viszont van 137 ezer olyan honfitársunk, aki nem vette fel a második oltást. Aki nem veszi fel a második oltást, azt törölni fogják a védettségi igazolvánnyal rendelkezők köréből – tette hozzá a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy a jövő héttől áttérnek a készenléti oltási rendre.

A kormányfő elmondta azt is, hogy 1-1,5 hónapos előnnyel sikerült nyitni. A dolgozó emberek száma 4,5 millió felett van, de 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában. Lehetőség lesz arra, hogy kétszer annyi munkahely jöjjön létre, mint amennyi megszűnt.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy Nemzeti Konzultációt indít a kormány a gazdasági újraindításról, a gazdaság megerősítéséről és a stabil gazdaságról. A nemzeti konzultáció formája hasonló lesz a korábbiakhoz, lesz postai, és lesz internetes is. Hozzátette, hogy fontos, hogy egyetértés legyen a minimálbér tekintetében, ezért jelentős adókedvezményekre lesz szükség. Szeretnék megerősíteni azt a döntést, hogy a minimálbért 200 ezer forintos szintre emeljék.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy tíznapos rendkívüli szabadságot kapnak azok, akik részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben. 

A kormányfő kérdésre azt mondta, hogy szakmai vita is van a vakcinák keveréséről, de ebben a magyar orvosi társadalom nem alakította ki az álláspontját. Magyar védettségi igazolvány van, uniós védettségi igazolvány nincs – mondta egy másik kérdésre. 14 országgal van közös megállapodás, és oda lehet kölcsönösen utazni. Uniós green-card leghamarabb július 1-től lesz, de ezeket is a tagállamok bocsátják ki. „Mi azt a megoldást választottuk, hogy a magyar védettségi igazolvány elektronikus változata minden adata egyezni fog az unióssal.” – tette hozzá.

Forrás: origo.hu / Kormányinfó
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás
Tegek: kormányinfó