Kategóriák: Hírek

Megszűnik az ingyenes parkolás

Hétvégén lehet meg az 5 millió oltott, keddtől ismét fizetni kell a parkolásért – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 20-ai Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy már több mint 4,8 millió ember kapta meg az első, míg 2,8 millióan a második oltást. Kijelentette, hogy a hétvégén el fogjuk érni az 5 millió oltottat. Hozzátette, hogy most jött elő az a helyzet, hogy aki regisztrál, az nagyon hamar megkapja az oltást, mivel kevesebben foglalnak időpontot, mint amennyi vakcina rendelkezésre áll. Korábban az volt a helyes döntés, hogy valaki a fertőzés után három hónapig nem kapott oltást. Mostantól semmi akadálya nincsen annak, hogy azok is oltakozzanak, akik három hónapnál hamarabb gyógyultak ki a betegségből.

A miniszter szólt arról is, hogy addig marad a rendkívüli jogrend, amíg szükség van rá, a kormány szándéka szerint pedig ez hamarabb szűnhet meg, mint az őszi ülésszak 15. napja. A kormány döntött arról, hogy az ingyenes parkolást vasárnap éjféltől nem hosszabbítják meg. Ennek értelmében pünkösdhétfőn még nyilván ingyenes a parkolás, ám keddtől ismét fizetni kell.

Gulyás Gergely a bankok kapcsán azt mondta, hogy a hitelmoratórium augusztus 31-ig marad. A kormány nem fogadta el a bankszektor véleményét. 

A kormány döntött arról is, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében nem kíván részt venni. 2022 végéig több mint 10 millió vakcinát rendelt a kormány. Az oltási folyamat 5 millió felett nagyon le fog lassulni, és talán nagyon optimista becslés mellett 6 millióig lehet eljutni. Csak nyugati vakcinával mindenkit újra lehet majd oltani, ha szükséges – mondta Gulyás Gergely. Kiemelte, hogy csak 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne rendelni, és nem lehet tudni, hogy erre szükség lesz-e. „Ebben a 120 milliárdos kalandban nem veszünk részt, mivel egyrészt van elegendő vakcina, másrészt lesz oltóanyaggyár Debrecenben” – jegyezte meg a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy Európában az oltottsági szint nem érte el még a magyar szintet. Még nem jelent meg az indiai mutáns Magyarországon. A mutánsok megjelenése továbbra is potenciális veszélyforrás. A további lépéseket pedig Orbán Viktor ismerteti majd – tette hozzá.

A miniszter kérdésre azt mondta, hogy 5 millió felett már nem az oltottsági, hanem a fertőzési adatokat nézik majd az esetleges könnyítések esetében. Gulyás bízik benne, hogy az osztrákok is el fogják ismerni a Szputnyik oltást. Egyelőre nincsen megállapodás az uniós zöldkártyáról. Viszont kiemelte, hogy mindenki tartsa be a hatályos utazási szabályokat. A magyarok kétharmada belföldi nyaralást tervez. Aki be van oltva, az biztonságos helyzetben van – tette hozzá.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy egyelőre nincs döntés arról, hogy idén is lesz nyelvvizsga-amnesztia.

Végül elmondta azt is, hogy önmagában az antitestvizsgálat nem mutatja ki, hogy az oltóanyag eredményez-e, vagy nem védettséget. Van sejtes immunitás is – tette hozzá. Csak a két vizsgálat együttes megléte után állapítható meg, hogy az adott személy védett-e, vagy nem védett-e.

Forrás: origo.hu
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás