Kategóriák: DorogHírekSport

Évadzáró

Utolsó fordulójához érkezett a labdarúgó NB II 2020-21-es idénye, amely során a dorogiak a kaposváriak vendégei lesznek. A mérkőzés május 16-án, vasárnap 17 órai kezdettel indul a Rákóczi stadionban – Szabó Gyula cikke.

Csapatunk az elmúlt fordulóban az Ajkát látta vendégül Győrben és mindvégig partiban volt a mezőny egyik élgárdájával szemben. Sérülését követően a teljes tavaszi szezont kihagyó Mursits Roland állhatott ezúttal a kapunkba, s még mielőtt bármi érdemleges is történhetett volna a találkozón, már a 13. percben megzörgették hálóját a vendégek. Papp Máté mögé sikerült kerülnie az ajkai támadónak, Csizmadia Zoltánnak, aki szinte az alapvonalról tekert a kapu hosszú oldalába. Mindkét fél előtt adódott bőven lehetőség, azonban a folytatásban egyik kapuba sem esett több gól. Köszönhető mindez főleg a két kapus ragyogó teljesítményének. A vendégek legnagyobb gólszerzési lehetősége, egy megítélt büntetőből adódott, viszont Zsolnai Richárd 11-esét Mursits bravúrral védte. A másik oldalon, a félidő hajrájában egy tetszetős támadást követően Szedlár Zoltán került ziccerbe, azonban lövését az ajkai hálóőr védeni tudta. A dorogiak is kaphattak volna 11-est, miután a nagy helyzetben lévő Kanalos Toni lábát is elhúzták a mentés során, viszont ezt nem fújták be. A második játékrészben is felváltva forogtak veszélyben a kapuk, s az iramra sem lehetett panasz. A bakonyiak az utolsó tíz percben a kapufát is eltalálták, míg Kanalos kecsegtető helyzetben az oldalhálóba lőtt. Az utolsó negyedórában öt támadóval igyekezett a Dorog egalizálni, de végül maradt az egy gólos vendég siker. Ezzel csapatunk zsinórban negyedik vereségét szenvedte el, egyben az Ajka a negyedik olyan csapat, amely oda-vissza legyőzte a piros-feketéket. 

Kanalos Toni akcióban az Ajka elleni találkozón (fotó: nemzetisport.hu)

Botlott az éllovas Vasas Nyíregyházán, amely még 11-esből is képtelen volt ezúttal gólt szerezni, míg a házigazdák remek kontrajátéka eredményesnek bizonyult, s végül 2-0-ra verték a bajnokaspiránst. A Debrecen és a Gyirmót viszont nem hibázott, még ha egyik csapatnak sem sikerült könnyen begyűjteni a bajnoki pontokat. A Loki Szentlőrincen a 20. percben hátrányba is kerül, még ha öngól által is, majd tíz perccel később újból rezdült a vendégek hálója, azonban a gólt lesállás miatt érvénytelenítette a játékvezető. A hajdúságiak még az első játékrészben egyenlítettek, majd a fordulást követően hamarosan előnybe is kerültek, amelyet az utolsó 20 percben növelni tudtak, s végül 3-1-re nyertek. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodi igyekvő Kazincbarcika mindent elkövetett, hogy életben tudja tartani a bennmaradási esélyeit, viszont a gyirmótiak ezúttal is bízhattak a jó szerencséjükben, miután két büntetőt is kaptak. Az elsővel vezettek a félidőben, majd a barcikai egyenlítést követően, 3 perccel a vége előtt, ugyancsak 11-esből sikerült 2-1-re nyerniük. Békéscsabán és Szombathelyen gólszüret volt, miután a két helyszínen együttvéve összesen 12 gól esett. A Viharsarokban a Szolnok kétszer is vezetett, mégis végül a csabaiak hagyhatták el győztesen a játékteret. Egykori játékosunk, Paudits Patrik az első és a harmadik hazai gólnál főszereplő volt. Előbb maga juttatta a kapuba a labdát, a másik esetnél pedig gólpasszt adott, s csapata 3-2 verte a Tisza-partiakat. A Haladás 4-3-as győzelmében is volt játékosunk, Medgyes Zoltán volt a nyerőember, aki mesterhármasával járult hozzá a hazaiak sikeréhez. Nem tud hibázni a hetek óta lendületben lévő Szeged, amely ezúttal Győrben, az ETO csapatát verte 1-0-ra.  Szintén tart a kiváló sorozata a már több fordulóval korábban biztos kieső DEAC gárdájának. Ugyan a Pécs vezetett ellenük a debreceni összecsapáson, azonban a sereghajtó megfordította az állást, amelyet az évad sikercsapata csak 11-esből tudott kiegyenlíteni, 2 perccel a lefújás előtt. A 2-2-es döntetlen így is nagy meglepetésnek bizonyult. A Csákvárnak a nyugodt bennmaradáshoz feltétlen kellett volna egy pontot szereznie hazai pályán a Siófok ellen. Ennek megfelelően még vezetett is, azonban a vendégek a hajrá perceiben nem csak egyenlítettek, de meg is nyerték 2-1-re a találkozót.

Az utolsó forduló előtt a kiesés kérdése lezárult. A sereghajtó DEAC mellett a Kazincbarcika és a Kaposvár is búcsúzni kényszerül. A borsodi alakulat 4 éves NB II-es évad után esik ki, míg a somogyiak egy éven belül két osztályt zuhanva, jövőre immár a harmadosztályban rajtol. A bajnoki cím és a feljutás kérdése viszont nyitott maradt az utolsó fordulóig. Mindhárom érdekelt csapat hazai pályán játszik és a papírforma alapján győztes meccsel kecsegtetnek a mérkőzéseik. Azonban a Vasas került a legnehezebb helyzetbe, hiszen lépéshátránya miatt nincs a saját kezében a sorsa. Amennyiben mind a Debrecen, mind a Gyirmót nyer, e két csapat jut fel. A Debrecennek egy döntetlen is elég lehet a feljutáshoz, viszont azzal elúszhat a bajnoki címe. A fővárosiak elsősorban abban reménykedhetnek, hogy bár a győri alakulat szenzációsan és veretlenül hozta a teljes szezont, viszont ötnél többször egyhuzamban még ők sem tudtak nyerni. A Gyirmót megszerzett 12 tavaszi győzelmében ugyanis két ötös sorozat van, de azt nem tudták még túlszárnyalni, márpedig a Barcikán nyert meccse volt zsinórban az ötödik aratott győzelme. Viszont ha nem nyer a kisalföldi együttes és a Vasas behúzza az otthoni meccsét, akkor a fővárosiak mennek fel az első osztályba. A sorsdöntő zárófordulóban a Debrecen a Haladást, a Gyirmót a Békéscsabát, míg a Vasas a Győri ETO csapatát fogadja.

A dorogiak vezető gólja utáni pillanat a legutóbbi Kaposváron játszott mérkőzésen, 2018-ban

A záróra előtt biztossá vált, hogy a tavaly még NB I-es Kaposvár búcsúzik az NB II-től is. A zöld-fehérek legutóbb Soroksáron kaptak ki 3-0-ra, amellyel végleg megpecsételődött a sorsuk. Az első játékrészben még tartották magukat, ám a vendéglátók a helyzeteiket már értékesíteni tudták a fordulást követően. Így mondhatni csak formaság lesz a dorogiak vendégszereplése, noha azért nem teljesen tét nélkül fognak pályára lépni. A házigazda nyilván szeretne szépen és emelt fővel búcsúzni, míg a dorogiak egy jó eredménnyel akár feljebb is léphetnének a tabellán, na meg az elmúlt fordulók vereségeit lehetne némileg kozmetikázni. Jelenleg két vert szériában lévő gárda csap össze, hiszen mindkét fél hetek óta vesztesként hagyta el a pályát. Legutóbb Dorogon tavaly november 29-én találkozott egymással a két csapat, ahol a tartalékosan felálló vendégeket Tóth Barnabás, Csillag Dárius és Vigh Ádám góljaival, 3:0 arányban győzték le a mieink. Kaposváron utoljára 2018. november 25-én csaptak össze, amely igen emlékezetes, remek mérkőzésen hozott  2-2-es döntetlent.

A két csapat eddig kereken 30 alkalommal mérkőzött meg egymással, amely során 9 dorogi győzelem, 7 döntetlen, 14 vereség; 36:47-es gólaránnyal született.

Idegenbeli mérlegük: 15 meccsen 1 győzelem, 4 döntetlen, 10 vereség; 10:29-es gólarány.

Az idei bajnoki szereplésünkön és az egymás elleni mérlegen is volna mit javítani, azonban eddig csak egyetlen egyszer sikerült Kaposváron nyerni, s annak is már 52 éve.

Szabó Gyula