Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Együttműködő kamarák az uniós források hatékony elérésére

Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónában működő kilenc kereskedelmi és iparkamara kötött egymással együttműködési magállapodást a napokban Zalaegerszegen, hogy a megnyíló európai uniós forrásokat minél jobban a régió speciális igényeire figyelve használhassák fel – mondta dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKIK) elnöke.

Dr. Szerencsés László hozzátette, a kamarai fórum jelentős eredménye az aláírt megállapodás, amely a területi kamarák együttműködését szolgálja. Ezek a szervezetek ugyanis felismerték, hogy szükség van egy olyan nagy térségi összefogásra, ami a megyék és a megyei jogú városok egymástól eddig elszigetelt vagy párhuzamosan futó fejlesztési elképzeléseit összehangolja.

A megállapodás aláírása előtti fórumon többek között részt vett György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára és Navracsics Tibor, a régió fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Navracsics Tibor elmondta, a térség gazdaságfejlesztési programja már a kormány előtt van és napokon belül el is fogadhatják. Arra készülnek, hogy a megnyíló európai uniós forrásokat minél hatékonyabban, a régió specialitásaira minél érzékenyebben költsék majd el. A felkészülési folyamat egyik része a zalaegerszegi találkozó, ahol a kamarák elmondták észrevételeiket, biztosították a döntéshozókat gazdaságfejlesztésben vállalt szerepükről.

Az ITM gazdaságstratégiájáért és szabályozásáért felelős államtitkára, dr. György László a minisztérium célját tolmácsolta. Azt szeretnék, ha másfél év alatt legalább annyi vállalkozást érnének el gazdaságfejlesztési programjaikkal, mint az elmúlt harminc évben.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára rávilágított: a térség vállalkozói csak úgy lehetnek a pályázatok nyertesei, ha minőségi, jól képzett munkaerőhöz jutnak, azt pedig a szak- és felnőttképzés tudja szolgáltatni. A kamarák a duális képzés kiteljesedésében, annak népszerűsítésében tudnak segíteni.

A találkozó végén a gazdaságfejlesztési zónához tartozó hat megye kilenc kamarai elnöke együttműködési megállapodást írt alá, mellyel a vállalkozások versenyképességének erősítését szeretnék előmozdítani.

Szándékuk szerint a felek Innovációs és Gazdaságfejlesztési Támogató Hálózatot hoznak létre, mely kamarai munkatársak és külső szakemberek bevonásával közvetlenül, mérhető és értékelhető módszerrel segíti a KKV szektort, hogy a vállalkozások számára egységes szolgáltatási portfólió jöjjön létre, amely integrálja az eddig működtetett és kipróbált hálózati elemeket.

Az aláírók együttműködnek továbbá abban, hogy a térség iparági jellemzőit figyelembe véve összehangolják a közép- és felsőfokú képzéssel, illetve felnőttképzéssel összefüggő tevékenységeiket, az illetékes oktatási intézmények bevonásával – ismertette. dr. Szerencsés László, a KEMKIK elnöke.

Fotók, forrás: KEMKIK