Kategóriák: HírekKék hírekTokod

Börtönbüntetés várhat a kemencés csalóra

Az Esztergomi Járásbíróság nem jogerősen 1 év 6 hó börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki úgy vásárolt meg egy hőkezelő kemencét, hogy az ellenérték kifizetése nem állt szándékában.

A vádirat szerint egy tokodi cég 2017 márciusában eladásra hirdetett meg egy hőkezelő kemencét. A vádlott célja az volt, hogy a hőkezelő kemencét megvásárolja és azt fémhulladékként értékesíti, azonban a vételárat nem állt szándékában kifizetni.

A vádlott úgy küldött árajánlatot egy cég nevében, hogy annak alkalmazottja nem volt, illetve telefonon is egyeztetett a sértett képviselőjével. Ezután egy másik gazdasági társaság, egy szlovák cég nevében küldött email-ben árajánlatot, amelyet a sértett cég elfogadott.

Az árajánlat időpontjában a vádlott nem volt a szlovák cégnek sem ügyvezetője, sem tagja. Az ajánlat elfogadása után a vádlott a tárgyalásokat már nem e cég, hanem egy harmadik társaság, egy másik szlovák cég nevében kezdte meg a sértettel, aki előtt a képviselt céget sajátjaként tüntette fel. Ennek a cégnek a nevében 2017. június 22-én adásvételi szerződést kötött a tokodi céggel a hőkezelő kemence megvásárlására, a szlovák cég képviselőjének aláírását ismeretlen személy aláhamisította.

A hőkezelő kemencét a vádlott ismeretlen helyre szállíttatta. A csalással okozott kár: 2.492.600 Ft, amely nem térült meg.

A férfit a bíróság 2016-ban csalás bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság a férfit 1 év 6 hó börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte, korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását elrendelte, valamint kötelezte a sértett meg nem térült kárának a megfizetésére. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője fellebbezést jelentett be.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék