Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Negyvenhat templom újul meg Komárom-Esztergom megyében

A templomfelújítási támogatásokból jut azoknak is, akik már hozzáláttak ahhoz, de azoknak is, akik most kezdik a templomok szépítését – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára május 7-én, pénteken Únyon, ahol bejelentette, hogy a község mindkét temploma felújítási támogatásban részesül.

Soltész Miklós elmondta, hogy a megyében a 39 települést érintő felújítási program a nagyobb városokon túl zömében a kisebb falvak 30 katolikus, 13 református, 3 evangélikus templomát részesíti 667 millió forint támogatásban. Ezen belül Úny község református temploma 15, a katolikus pedig 10 millió forint állami támogatást kap. Az államtitkár kifejtette, a kormány célja a templomfelújítási programmal az, hogy megtartsa a kisebb települések lakosságát, hiszen ezek a beruházások élettel töltik meg mindennapjaikat, őrzik a közösséget, a kereszténységet. Tíz év alatt Magyarországon, illetve a Kárpát-medence magyarlakta területein több mint háromezer templomot tudtak közösen megújítani az egyházakkal, önkormányzatokkal, és több mint százötven új templom is épült a térségben. A kormány által a mostani templomfelújítási programra biztosított csaknem 26 milliárd forintnyi támogatás Magyarország területén 1400, a határon túli területeken pedig 400 templomot érint, a hitéletet, a keresztény közösségeket szolgálva.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az Esztergomi Bazilika után újabb örömhírt kaptak, mivel a főszékesegyházon kívül kisebb települések templomai is megújulhatnak. Kiemelte, hogy a választókerületében tizenhárom épület szerepel a listán. „Ha a templomokra gondolunk akkor az is eszünkbe juthat, hogy hány háborút, hány járványt túléltek azok, akik ezekben összegyűltek Istent dicsőítve, és előttünk van ez a példa is, hogy hogyan kerekedjünk felül az élet nehézségein” – tette hozzá a képviselő.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő elmondta, hogy az ő választókerületében 29 templomot újítanak fel, de kitért a Magyar Falu Program sikereire is, ugyanis az előző két évben mintegy 200 millió forint jutott egyházi ingatlanok renoválására. „Szent István megyéjében nem is tehetünk mást, mint hogy küzdünk azért, hogy a Szent István által megalapított kereszténység örökségét, és az ide épített egyházi örökséget megóvjuk, felújítsuk és ebben a formában az örökséget tovább tudjuk adni – tette hozzá.

Bencsik János országgyűlési képviselő elmondta, hogy a templomok, valamint az egyéb szakrális helyek közösségteremtő-, illetve megtartó erővel is bírnak, sőt a hangversenyek révén kulturális szerepük is van és a turizmus szempontjából sem elhanyagolhatók.

Forrás: MTI / hidlap.hu
Fotó: MTI (Máthé Zoltán)