Kategóriák: DorogHírekSport

A szezon utolsó „hazai” mérkőzése

Csapatunk immár biztos bennmaradóként léphet pályára ideiglenes otthonában, Győrben, mégpedig ebben az idényben utoljára. Az az érdekes eset áll fenn, hogy a vendég csapatnak kevesebbet kell a találkozóra utaznia, lévén közelebb vannak a Kisalföld központjához, mint az elvileg házigazda dorogiak. A remek évadot produkáló és ezúttal is jó formában lévő Ajka ellen az Alcufer stadionban május 9-én, vasárnap 17 órakor kezdődő mérkőzésen meglehetősen nehéz feladat vár a mieinkre – Szabó Gyula cikke.

Noha az elmúlt fordulóban a papírformának megfelelően a bajnokaspiráns Vasas 3-0-ra legyőzte a csapatunkat, azért korántsem volt sima diadalmenet a hazaiak számára a találkozó. Nem indult huszáros hazai rohamokkal a mérkőzés, sőt az első félórában jószerével komoly helyzete sem akadt az angyalföldieknek. A félidő derekán egyre többször jöttek előre a dorogiak és hosszabb perceken át is a Vasas térfelén zajlott a játék. Az első igazi lehetőség is a hazai kapu előtt adódott, amikor egy jobb oldali szögletet követően Kárász Krisztián fejelhetett tisztán, ám a labda ha nem is sokkal, de elkerülte a kaput. A piros-kékek az első nagy helyzetüket gólra váltották. Egy gyors húzásból kialakított lyukra futtatásnál kicsit bealudtak belső védőink, így Radó Andrást ziccerben érte az átadás, aki biztosan helyezett a kapuba. A félidő hajrájában nagy egyenlítési lehetőség adódott a mieink előtt, azonban Lénárth Tomás gólba tartó fejesét bravúrral védte a hazaiak hálóőre. Rögtön a fordulást követően még ennél is nagyobb helyzetünk maradt ki. Szerencsi Miklós jobbról tekert be egy szabadrúgást remekül, amelyet Mihajlo Rjasko ajtó-ablak szituációból közvetlen közelről a felső lécre fejelt. Pár percre rá büntetőhöz jutott az éllovas, miután Kárász becsúszását ítélték szabálytalannak. Az eset bőven a 16-oson kívül történt, de a játékvezető egyből 11-est adott, amelyet Balajti Ádám értékesített. Ezzel mintha lélekben fel is adta volna a csapat, s egy pontrúgást követően újabb hazai góllal végkép eldőlt minden. Innentől kezdve már felszabadultan játszott a házigazda, s ha fel nem is borult a pálya, viszont további komoly gólhelyzeteket dolgozott ki, viszont újabb gól már nem született. Kereken egy teljes szezon zajlott zárt kapuk mögött, s miként tavaly ősszel ennél a fordulónál rendelték el a stadionok nézőktől való lezárását, ezúttal szintén ugyanannál a körnél engedélyezték elsőként, hogy bár megfelelően szigorú korlátozásokkal, de ismét nézők előtt játszhatnak a csapatok. A legtöbb helyen nem igazán éltek az adódó lehetőséggel. Debrecenben ugyan kint volt 2 ezer szurkoló, a Vasas elleni meccsünket mintegy 600 fő tekintette meg, azonban átlagban 200 nézőnél többen nem foglaltak helyet a lelátókon, két stadionban pedig változatlanul megmaradtak a zárt kapus lebonyolítás mellett. 

Bár a Vasas játékosai ünnepeltek, azonban a mérkőzés végét követően egyelőre csak a dorogiak érték el már céljukat (forrás: vasas.hu)

Kellett is a győzelem a Vasasnak, hiszen egyik vetélytársa sem hibázott, mégpedig úgy, hogy mindkét üldöző hátrányból fordítva nyerte a mérkőzését. Debrecenben a bennmaradásért küzdő Csákvár alaposan ráijesztett a hazaiakra, miután az első percekben gyorsan vezetéshez jutott. A Loki azonban idővel 3-1-re fordított, majd az újabb vendég gól ugyan szorosabbá tette a végjátékot, viszont a hazaiak nem csak megtartották előnyüket, de további góljukkal végül 4:2 arányban be is biztosították. A Gyirmót városi rangadón fogadta az ETO csapatát, amely rögtön az elején vezetést szerzett. Nem ment igazán a hazaiaknak a játék, ám az első játékrész legvégén kaptak egy 11-est, amellyel sikeresen egyenlítettek. A második félidőben viszont egyértelművé vált a fölényük és végül 2-1-re hozták a találkozót. Az előkelő helyezésért küzdő Pécs magabiztosan verte idegenben 3-1-re a kiesés rémétől fenyegetett Kaposvárt. Még az is bőven belefért a vendégeknek, hogy 3-0-ás vezetésüknél 11-est rontsanak. Szolnokon kettős előnybe került a szintén kiesőhelyen álló Kazincbarcika, amely előbb vezetéshez jutott, majd pár percre rá kiállítás miatt létszámban megfogyatkoztak a hazaiak. Azonban a Tisza-parti legénység 10 fővel is derekasan iparkodott, s bár egy góljukat érvénytelenítették, de így is sikerült 1-1-es döntetlenre hozniuk a mérkőzést. Amióta a DEAC biztos kieső, szinte megtáltosodott és azóta ki sem kapott. Ezúttal még nagyobb is lehetett volna a meglepetésük, ugyanis már két góllal elhúztak a Haladás otthonában. A hazaiak nem kis energia árán hozták végül 2-2-re az eredményt. A nagyon belelendült Szentlőrincet is a Budaörs állította meg. A baranyaiakat hét sikeres mérkőzését követően győzték le 1-0-ra. Szintén ilyen arányban nyert otthon a Siófok a Békéscsaba ellen, míg a Szeged ezúttal is hármat vágva húzta be otthon a találkozóját a Nyíregyháza ellen. A hazaiak gyors vezető góljára még jött válasz a nyírségiek részéről, a fordulást követően azonban a szegediek nemcsak ismét előnyt szereztek, de azt növelve biztosan múlták felül ellenfelüket 3-1-re.

Ugyan újabb helyet csúszott lejjebb a tabellán és jelenleg a 16. pozíciót foglalják el a dorogiak, azonban a fordulót követően biztossá vált csapatunk bennmaradása a hátralévő eredményektől független. A kiesés elleni harc már csak három csapatra redukálódott, azonban a két kiesőhelyen tanyázónak nagyon minimálisak a kilátásaik. Alapból mindkét meccsüket kellene megnyerniük úgy, hogy közben a Csákvárnak nem volna szabad több pontot szereznie.

Az Ajka elleni utolsó hazai mérkőzésünkről szóló újságcikk még 1993-ból (forrás: 24 Óra – library.hungaricana.hu)

Ebben az idényben utoljára lesz vendéglátó a Dorog Győrben, a gyirmóti stadionban, ahol eddig mindössze egy pontot sikerült szerezniük, amelyet tovább szaporítani ezúttal sem tűnik egyszerű feladatnak. A vendég Ajka ugyanis kitűnő évadot produkált, jó formában készülnek ezúttal is. A bakonyiak nem csak eredményesek, de stílusosan is futballoznak, csatársoruk hatékonyságát reprezentálja, hogy a második legtöbb gólt elérő csapat a mezőnyben. Legutóbb odahaza nem sikerült legyűrniük a Soroksárt, miután vesztett helyzetből 1-1-re hozták a találkozójukat. Lehetősége akadt volna a győzelemre is, de a mindvégig lendületes és nyílt mérkőzésen a fővárosiak előtt is bőven adódtak helyzetek. A mai találkozó érdekessége, hogy a földrajzi elhelyezkedésből adódóan, ezúttal a dorogiaknak többet kell utazniuk a hazai meccsre, mint a vendégeknek. Legutóbb Ajkán tavaly november 25-én úgy vesztettünk 2-0-ra, hogy 0:0-ás állásnál 11-est hibáztunk, egyben emberelőnybe kerültünk, viszont nem csak vesztettünk, de a végére Nyíri Vince kiállítása miatt mi is megfogyatkoztunk. Dorogon 1993. április 25. óta nem játszott a két csapat egymás ellen. Akkor 2-1-re a mieink nyertek. A felek 13. alkalommal fognak összecsapni. 

Az eddigi 12 mérkőzésen 5 dorogi győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség; 15:11-es gólaránnyal született.

Hazai mérlegünk: 5 meccsből 3 győzelem, 2 vereség; 5:3-as gólaránnyal.

Csapatunk most már nyugodtan léphet pályára, hiszen a minimálisan kitűzött célt sikeresen elérte. Mindkét fél számára csak a kedvezőbb helyezés elérése jelenthet motivációt. A jelenleg 5. helyen álló Ajka még nem tett le a 4. helyről, így biztosra vehető, hogy már csak ezért is támadólag fog fellépni. Csapatunknak reményt adhat, hogy a gyirmóti stadionban játszott eddigi hat mérkőzésén mindig betalált, s az Ajkaiak védelme összességében csak három góllal kapott kevesebbet, mint a dorogiak. Ismerve a vendégek gólerős csatársorát, a gól nélküli mérkőzésre van legkevésbé kilátás. A találkozó a Győzelem napjára esik, az 1945-ben befejeződött II. világháborút követően, május 9-et nevezték ki ennek ünnepnapjaként. Az majd elválik, hogy melyik fél számára lesz valóban győzedelmes.

Szabó Gyula

Megosztás