Kategóriák: Hírek

Elindult a kis falvak vállalkozásainak újraindulását segítő program

Már beadhatók a pályázatok a Magyar Falu vállalkozás-újraindítási programjában. Most összesen ötmilliárd forintra lehet pályázni, egy cég több millió forintot is kaphat vissza nem térítendő támogatásként, ráadásul a beruházás megvalósításához elég harminc százalék önrészt befektetni.

„A Magyar Falu Programmal összhangban nyíló új pályázati lehetőségnek köszönhetően a kistelepüléseken élő lakosság egyre szélesebb körét tudjuk támogatni. Kiemelt célunk, hogy minden falusi ember életminősége javuljon, melynek érdekében a harmadik éve tartó Magyar Falu Program eddig tisztán hazai forrásból gazdálkodó 600 milliárd forintos költségvetése most először európai uniós forrásokkal is kiegészül. Magyarország nem Budapest határában ér véget, hanem ott kezdődik igazán. Éppen ezért indítottuk útjára a kifejezetten kistelepülési vállalkozásoknak szóló Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot” – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

„A magyar gazdaság azért lehetett sikeres az elmúlt 10 évben, mert a vállalkozások egyre több embernek tudtak állást adni. Tudjuk, hogy a magyar emberek munkából akarnak megélni, éppen ezért most, a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetben is az a legfontosabb, hogy megőrizzük a munkahelyeket, illetve újabbak megteremtését segítsük” – fejtette ki a pályázattal összefüggésben dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, ezzel a mostani kiírással a legkisebb települések legkisebb vállalkozásait támogatja a kormány. „Ezek a cégek nagyon sok embernek adnak munkát, ráadásul, ha most tudják fejleszteni a műhelyüket, üzletüket, terméküket, szolgáltatásukat, akkor megerősödve kerülhetnek ki a válságból” – jelentette ki a képviselő.

A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program keretében a hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatására írtak ki pályázatot ötmilliárd forintos keretösszeggel. Itt a vállalkozások 2-10 millió forintra pályázhatnak. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, a támogatás intenzitása maximum 70 százalék. Vagyis minden 100 forint beruházásnál 70 forintot átvállal az állam. A lehívható előleg mértéke 25 százalék.

A támogatható tevékenységek körét a mikrovállalkozások igényei szerint határozták meg, a támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanberuházás megvalósítására, például üzletek vagy műhelyek építésére, bővítésére, korszerűsítésére és átalakítására fordítható. Részlegesen támogatható a munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtésére, valamint gyártási licenc és know-how, illetve immateriális javak beszerzése és az információs technológia-fejlesztése is. A magyar vállalkozások megerősödésének egyik záloga a tanulás, ezért részlegesen elszámolható a képzés igénybevétele is. Emellett a pályázatban szintén részlegesen elszámolható bérköltség, sőt a projekt-előkészítés és projektmenedzsment tevékenység is. A pályázó vállalkozásoknak minimum 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és állományi létszámuk minimum 1 fő lehet.

A GINOP-1.2.9-20 számú pályázat kiírása ide kattintva tekinthető meg! Pályázni 2021. május 12-éig lehet!

Borítókép: Szivek Péter és dr. Völner Pál (A kesztölci Szivek Pince is pályázik a vállalkozás-újraindítási programban).

Forrás: kormany.hu / MTI / dr. Völner Pál Facebook oldala