Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Elkészült a nyergesújfalui ipari parkot védő gát

Csaknem egy kilométer hosszúságban elkészült a Nyergesújfalu-Dunaalmás öblözet és a nyergesújfalui ipari park árvízvédelmi biztonságát megteremtő gátrendszer.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője május 4-én, kedden a nyergesújfalui polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón elmondta: az 1970-es évektől négy jelentős árhullám vonult le a térségben, azóta 120 centiméterrel magasabb tetőzésekre lehet számítani, közben pedig – a térség iparosodásával – jelentősen nőtt a veszélyeztetett vagyoni érték. Tát és Komárom után most Nyergesújfalu térségében készültek el a védművek, és jövőre megkezdődik az esztergomi gátak építése, ezek sok évig szavatolhatják a térség árvízi biztonságát.

„Mindannyian emlékszünk a 2013-as, hatalmas árvízre. A nyergesújfalui gátnak köszönhetően a város keleti részén már nem kell attól tartani, hogy egy hasonló mértékű áradáskor veszélybe kerülnének” – mondta lapunknak Völner Pál azzal összefüggésben, hogy elkészült a megyei gátrendszer egy újabb szakasza. A térség országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy reméli, hamarosan folytatódhat a gátrendszer fejlesztése, és az egész térség védetté válhat. Völner Pál hozzátette azt is, hogy a kétmilliárdos kormányzati támogatásból megvalósult beruházás nagy és fontos segítség a városnak, de nem ez az egyetlen fejlesztés, amellyel Nyergesújfalu mostanában büszkélkedhet. „A régi focipályán például szabadidőpark létesülhet, köszönhetően annak a 180 millió forint támogatásnak, amelyre sikerrel pályázott az önkormányzat. A város idei költségvetése pedig azt is lehetővé tette, hogy Mihelik Magdolna polgármester asszony és a képviselőtestület úgynevezett utcai játszóterek telepítéséről döntsön, és meg is építtesse azokat” – sorolta az újításokat Völner Pál, és külön kiemelte a Kernstok-villa felújítását: „Kernstok Károly a XX. század egyik meghatározó alkotója volt, nagyon jó hír, hogy az emlékének ápolását, és egyben a város kulturális életének felpezsdítését egy ilyen beruházás segíti” – mondta az országgyűlési képviselő.

Németh József, az üzemeltető Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, a beruházás több mint kétmilliárd forintból valósult meg, a védműveket az eddig mért legmagasabb árvízszint felett 150 centiméterre tervezték. A gátrendszer első, 120 méteres szakaszán a természetes domborzatot magasparttá alakították, majd 900 méteren földtöltés építésével biztosították az árvízvédelmet. A létesítmény megépítéséhez 60 ezer köbméternyi anyagot használtak fel. A gát és a Sándor-patak keresztezésében árvízvédelmi zsilipet és szivattyúállást létesítettek, valamint a torkolati szakaszon egy 30 ezer köbméteres víztározót hoztak létre a patakon érkező, gyors lefolyású árhullámok miatt. A tározótérben összegyűlő vizek átemelésére egy nagy teljesítményű szivattyút telepítettek.

Mihelik Magdolna polgármester asszony elmondta, hogy a gát az ipari parkban működő 14 cég telephelye mellett a város lakott területeit is védi. Emlékeztetett arra, hogy a 2013-as árvíz után készült, nagyobb vízállással számoló térképeken a Sándor-patak visszaduzzadása miatt a Május 1. tér és környezete a város közepéig elöntött területként jelent meg. Mihelik Magdolna kiemelte, hogy a vízügy figyelembe vette a lakosság és a horgászok igényeit, így a töltés egyik végén parkolót alakítottak ki és rendezett lejárón át közelíthető meg a vízfelület. Hozzátette, hogy a nyergesújfalui ipari parkban 2022 elejére készül el Toray Industries Hungary Kft. 127 milliárd forintos beruházása. Japán egyik legnagyobb vegyipari vállalata a mintegy ötven hektáros területen fekvő üzemében lítiumakkumulátorokhoz gyárt szeparátorfilmet, mintegy 200 új munkahelyet teremtve.

Forrás: MTI / dorogimedence.hu
Fotók: Völner Pál Facebook oldala