Kategóriák: Heti NovellaHírek

Heti novella – Pifkó Célia: Plágijum

A Heti novella című kulturális sorozatunkban hétről hétre egy-egy író novelláját publikáljuk. Nyolcadik alkalommal Pifkó Célia egyik alkotásával ismerkedhetnek meg.

Pifkó Célia: Plágijum

Itt van ez az izé. Ez a pályázat. A Gabi  azt mondja írjak már valamit, hát annyira jó a dumám, hogy ő majd meg szok halni a röhögéstől, ha egyszer én beindulok. De mi a rossebes nyavalyáról írjak, kérdem én. Mer’ ki a fityfenét érdekelne az én életem. Hát énvelem aztán sohasem történik semmi.

No, nem  mondom én, az vicces volt, mikor a  Vágner Helgát  megmolesztálta a háeres előléptetésügyileg. Ígért neki fűt, meg fát, hogy ezentúl majd ő csinálhatja a beosztás, meg simán áthelyezhet bárkit a szárazáruról a zöldségre, oszt pakoltathatja vele egész nap a rohadt paradicsomot, de a Helgát ez sem hatotta meg, viszont szólt a férjének, aki megboldogult kamasz korában a nyársapáti birkózó esében nyomta egész a másodosztályig, aztán karfiolosra tekergette a háeres Krisztián fülit, de ez egyikrészről nem egy ilyen irodalmi mű, másik részről meg nem is velem történt, azt én nem akarok egy ilyenér plágijumpert, vagy mi a nyűvet a nyakamba.

Az én szerelmi életem meg aztán tényleg nem egy mesélnivaló  valami? Mer’ abba aztán nincsen romantika. Hogy a Kláritól elváltam, azzal  nem dicsekszem, mert egy jókora barom voltam.  Legfőképpen, hogy amiatt a céda Emese miatt, aki aztán úgy itthagyott, hogy azóta is minden este a Kiskoszosban próbálom elfelejteni, hol több, hol meg kevesebb sikerrel. Mer’ a felejtés az egy precízijós művelet ám! Ha ész nélkül csinálja az ember, könnyen elmegy az esze bele. Ezt a Kiskoszosban minden rendes törzsvendég tudja, csak senkit nem érdekel.

Meg nyilván az sem sokat segít, hogy mikor hazamegyek és bekapcsolom az internete, valahogy mindig az  Emese fészbukját  nézegetem, mer’ annyi jóérzés sincs benne, hogy ne dörgölje ország-világ orra alá, hogy merre fuvarozza körbe a világban az a kamijonos.

Na, azon mondjuk marhára  röhögtem, mikor kiírta, hogy új száma van, mer’ az a telefon, amit tőlem kapott, egy kanyarban kirepült a keziből szelfizés közben. Nesze neki! Sokat láthat a világból, ha így vezet az az állat.

Pedig még a kerítést is lefestettem a szüleinél, holott az anyja ragaszkodott ahhoz az ocsmány tótkék zománcfestékhez, amiért a fél megyét végigkajtattam. Aztán végül  csak a Tibi szerzett belőle két dobozzal, mer’ az bármit megszerez az égadta egy világon. Amikor a Klárinak akartam  a 40. születésnapjára egy olyan hájlerezegtető csodamasinát, azt is a Tibi kerített valahonnan fillérekért. Igaz, hogy a Klári egy huncut kis hurkával sem lett soványabb tőle, de a Tibi szerint erről nem a gép tehetett, s végképpen nem ő, hanem az irdatlan mennyiségű kürtőskalács, amit a Klári magába bírt tömni a falunapon.

Az meg aztán mégcsak nem is vicces, hogy mikor az Emese lelépett azzal a böhömnagy kamijonsofőrrel, hogy világot lásson, a sánta Irén az mingyár másnap megtalált, aztán hajnaltól késő estig kellette ott magát nekem, hogy csak győztem menekülni előle. Képes volt az Emeséék padlására is felmászni utánam, pedig én mondtam neki, hogy ha benyeli az üveggyapotot, akkor aztán úgy fog hörögni, mint a Váradi Putyi a gégemetszése után. Naná, hogy úgy is lett, mer’ a száját, azt nem bírta befogni. De nekem aztán hiába hápogott, hogy szájból szájba lélegeztessem, mer’ én meg  nem ettem meszet. Még a végin a nyakamon maradt volna a négy gyerekével, meg a sánta lábával együtt.

Szóval azt mondta a Gabi, hogy ne stresszeljek ezen az írás dolgon, csak engedjem el a fantáziám, s ne hagyjam az ihletet,  hogy ott a parlagon heverésszen. Mer’ asziszi hogy nekem van időm parlagokon rohangálni és az ihletet hajkurászni. Van énnekem elég bajom így is. Nem hiányzik, hogy mondjuk a háeres Krisztián, vagy ne adj isten az Emese, ha egyszer haza eszi a fene a világjárásból meglássa ezt valahol, aztán plágijumperbe fogjon.

Pifkó Célia Esztergomban született, jelenleg Leányváron él. Elsősorban gyerekeknek, tinédzsereknek ír. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett magyar-tanár szakos diplomát. Azt vallja, hogy egy mese akkor igazán jó, ha nem csak a gyerek, hanem a szülő is élvezi. Az olvasóvá nevelés az egyik szívügye. Az olvasás népszerűsítésére indította a Képmás magazinban sorozatát, az Ajánlj egy gyerekkönyvet, amelyben ismert emberek beszéltek mesékhez fűződő emlékeikről, élményeikről. Első mesekönyve, a Szörnyek a szobádban 2018-ban jelent meg. Lóci és Pötty című altatója 2021-ben.

Szörnyek a szobádban című könyv a Bookline-on vásárolható meg>>
Lóci és Pötty című könyv a Gutenberg könyvesboltban kapható>>

Megosztás