Kategóriák: Hírek

Erre halad majd Süttőn az EuroVelo 6 kerékpárút

Folyamatban van az EuroVelo 6 kerékpárút (EV6) süttői szakaszának tervezése – írja a hidlap.hu a Süttői Hírnökre hivatkozva.

A Süttői Hírnök oldalon található tájékoztató szerint az elmúlt hetekben többször is helyszíni szemlét tartottak a tervezők, így tisztázódott, hogy merre vezet majd a nyomvonal. Ennek értelmében a neszmélyi közigazgatási határtól a vasútállomásig a 10-es főút bal, vagyis Duna felőli oldalán halad majd az egypályás kétirányú kerékpárút, mígnem keresztezi a vasutat.

Az átjáró után a kerékpárút immár a sínek jobb oldalán halad majd a Templom téri dunai lejáróig, ami egyébként nem fog megszűnni a kivitelezés során. Onnan a Templom téren átvezetve irányonként szétválasztva a Dózsa György utcában megy tovább majd az út. Az utcát mindkét oldalon fél-fél méterrel kiszélesítik, sőt a teljes burkolat megújul.

Az önkormányzat megjegyzi, hogy az utcai nyomvonal-változat előtt még egy másik elképzelés volt napirenden, csakhogy a MÁV nem járult hozzá ahhoz, hogy a vasút mentén egészen a Kisvasút utcáig vezessen a nyomvonal.

AZ EV6 nyomvonala a Dózsa György utca után erdészeti és kőfaragó fatelepek között egy olyan szakaszon halad majd el, amelyet kerékpárral és gépjárművekkel is lehet majd használni. A két telephely között, az utca végén jobbra kanyarodva a vasúttal párhuzamosan lehet majd tovább kerékpározni, míg az utolsó szakasz a Fehér út burkolatát keresztezve a Táncsics utca folytatásában meglévő földúton át vezet majd a lábatlani közigazgatási határig.

Az önkormányzat arról is beszámolt, hogy a csónaklejáró meglévő pályaszerkezete megmarad, a kerékpárosok külön úton érik majd el a Templom teret, ahonnan a jelenleg is létező úttesten vezet majd tovább az útvonal.

A vasbeton keresztaljakból kiépített csónaklejárót követően kiszélesítik a meglévő betonpályát, a beavatkozástól függően pedig előfordulhat, hogy a községháza melletti gyeprácsos parkolót szintbe kell hozni.

A Templom téren nem lesz beavatkozás, a Dózsa György utcán viszont a meglévő közműveket, környezeti körülményeket figyelembe véve 6 méter lesz az útburkolat. A beavatkozás eleje, a Templom tér térkőburkolatának és a Dózsa György utca aszfaltburkolatának határa. A minikörforgalom előtt a biztonságos kerékpározás érdekében kiszélesítik a Kisvasút utcát.

Összegezve elmondható, hogy az EV6 megvalósítása érdekében ne vágnak ki fákat a Dózsa György utcában, nem lesz közműáthelyezés és az árok is megmarad. A szélesített burkolaton sárga vonal jelzi majd a kerékpárút nyomvonalát, úgy mint Komáromban, vagy Táton a templomnál.

Forrás: Süttői Hírnök / hidlap.hu

Megosztás