Kategóriák: Hírek

Ha eléri az átoltottság a két és félmilliót, akkor el lehet kezdeni az újranyitást

A ma hatályban lévő korlátozó intézkedések március 22-től számítva még egy hétig biztosan fennmaradnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök március 19-én, pénteken reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

A miniszterelnök elmondta, hogy a járvány rekordokat döntöget. A ma reggeli adatok alapján újabb 213 honfitársunk hunyt el. A kórházban is sokan vannak, többen, mint valaha: 9.000 ember van lélegeztetőgép nélküli, valamint 1.174 beteg lélegeztetőgéppel ellátott ágyon. De van még bőven kapacitás, hiszen több mint tízezer lélegeztető gép nélküli és további 1.618 lélegeztetőgéppel ellátott szabad ágy van még országszerte.

Orbán Viktor elmondta, hogy az ország lakossága további szigorításokat már nem bírna el. Főleg azokra a családos szülőkre gondol, akik több gyermekkel vannak otthon. Viszont most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissák. De ehhez az kell, hogy minél gyorsabban és minél több oltást tudjunk beadni – tette hozzá. Kitért arra is, hogy lehetett volna két héttel hosszabbítani, de egy hét leforgása alatt sok minden változik, ezért hosszabbítják meg csak egy héttel a korlátozó intézkedéseket.

A kormányfő a fertőzéssel kapcsolatban elmondta, hogy egyre több fiatal kerül kórházba, illetve azt is, hogy komoly összefüggés van az elhízás, valamint a cukorbetegség és a betegség súlyos lefolyása között. A fiatalok úgy vannak vele, hogy minél hamarabb szeretnének szabadulni a kórházból, de arra kéri őket, hogy legyenek türelmesek és akkor jó esély van arra, hogy szabad nyaruk lesz.

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy most a kis- és középvállalkozások, azon belül is a szolgáltatószektor és azok az üzletek vannak a legnagyobb bajban, akiknek be kellett zárniuk. Nekik is a türelmüket kéri és ha újra tudják indítani a gazdaságot, akkor várhatóan bőséges lesz a következő gazdasági év.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy az oltások számának növekedése a legfontosabb védelmi intézkedés. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegednek, hiszen az elmúlt héten is több mint kétszázötvenezer embert oltottak be.

Orbán Viktor kijelentette, hogy lezárták a nemzeti konzultációt, egyúttal megkérte az Operatív Törzset, hogy készítse el az újraindítási tervet. Egy olyan tervet, ami megmutatja, hogy milyen enyhítő lépéseket kell tenni, ha bizonyos számú oltott van. Hozzátette, hogy akkor tudják megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év feletti regisztrált be lesz oltva. A húsvét viszont külön járványügyi intézkedést igényel majd, erről viszont a jövő héten tájékoztatnak.

A kormányfő elmondta azt is, hogy beoltottak száma ma haladja meg a másfél milliót. Az oltási igazolvánnyal már rendelkezők száma pedig 1 millió 260 ezer. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából kétmillió védett ember dokumentáltan van, beleszámítva a körülbelül félmillió PCR tesztelt rendelkező igazolt beteget, akik átestek a fertőzésen. Az igazolvány hozzájutásához van egy harmadik megoldás is: az a csoport is kaphat védettségi igazolványt, aki úgy érzi, hogy átesett a betegségen és elvégeztet egy laborvizsgálatot, amiből kiderül, hogy korábban fertőzött volt. Ez azért is ajánlja, mert lesznek a nyitásnak olyan szakaszai, amikor bizonyos szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tudnak majd igénybe venni.

Forrás: Kossuth Rádió / origo.hu
Borítókép: Orbán Viktor Facebook oldala

Megosztás