Kategóriák: Hírek

5 dolog, amire fontos odafigyelni egy gérvágó vásárlásánál

Ahol a faanyag, fém vagy műanyag precíz és alapos vágására van szükség, ott bizony nélkülözhetetlen eszköz egy gérvágó fűrész.

Ez a szerkezet egy olyan vágóeszköz, amely tökéletesen alkalmas szögek és ferde szögek vágására is. Használata nagyon praktikus, ugyanis egy asztalra vagy állványra szerelve el is lehet vele kezdeni a munkát. Mivel ma már rengeteg ilyen szerkezet van a piacon, nem mindegy, melyiket választja közülük magának az ember. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mire érdemes ennek kapcsán odafigyelni.

Profi szakemberek és hobbi barkácsolók eszköze ez, amely segítségével játszik könnyedséggel vágatók szögek az adott anyagba. Komoly szerepe van ennek az illesztéseknél, így elengedhetetlen a precíz és aprólékos munka. Pontosan ezt segíti elő az ideális gérvágó.

1, Milyen típusú fűrészlapok léteznek?

A fűrészlap a gérvágó lelke, hiszen ezen múlik az, hogy a vágás milyen mély és magas lesz. Minden típusú folyamathoz más-más fűrészlap áll rendelkezésre, így eltérő lapra van szükség például a fához, műanyaghoz vagy az alumíniumhoz is. A rajta levő fogak száma pedig azt befolyásolja, hogy mennyire finom az a munka, amit el lehet végezni a segítségével. Jó tudni, hogy az alap felszerelés rendszerint egy fűrészlapot tartalmaz, amely a faanyag megmunkálására alkalmas. Természetesen a gyártók a biztonságról is gondoskodnak, hiszen a gérvágó fűrészlapja rendszerint olyan fűrészlap védővel van ellátva, amely soha nem érintkezik magával az anyaggal. Így nem csak biztonságos a használata, de remekül rá lehet látni az adott munkaterületre is, ráadásul a kezek is távol tarthatóak a fogaktól.

2, A dőlésállítás és a vágóegység

Ennek kapcsán a leglényegesebb információ az, hogy vannak olyan típusú gérvágó fűrészek, amelyek jobbra és balra is dönthetőek, míg mások csak egy irányba. Érdemes olyan szerkezetet vásárolni, amely esetében előre beállították, hogy mit tegyek adott szögek esetében, vagyis például néhány mozdulat nyomán már vágható is a segítségével a derékszög. Ennek és a speciális vágóegységnek hála, a fát nem kell forgatni, amikor más szögben szükséges vágni. Ennek segítségével komplex szögletes vágásokat végezhetünk olyan feladatokban, mint a koronaformázás vagy a bútorgyártás.

3, A csúszósín – szükséges vagy sem

A csúszósín alkalmazása akkor nagyon praktikus, ha nagyobb darab anyagokkal dolgozunk. Ha jellemzően ez nem fordul elő, a fix fejjel rendelkező típus beszerzése is elegendő. Fontos azonban tudni, hogy később ebben az esetben nem lesz lehetőséged ezzel szélesebb anyagokat vágni, így ajánlott alaposan mérlegelni.

4, Porelszívás

Ha valami garantáltan keletkezik a műhelyben a gérvágó használata során, akkor az a por, méghozzá igen komoly mennyiségben. Vagyis ha gyakran dolgozik az ember zárt helyen ezzel a szerkezettel, akkor nagyon praktikus lehet egy beépített porelszívó vagy vákuum, amely csökkenti a fűrészpor mennyiségét a légkörben. Ez pedig nagyban megkönnyíti a munkát és kellemesebbé teszi a gérvágást.

5, Extra kiegészítők

Egy gérvágó fűrész esetében számos extra funkció is elérhető, amelyek könnyebbé teszik a munkát. Vannak például, amelyek különleges lámpákkal vannak felszerelve, így nem megfelelő fényviszonyok mellett is pontos lesz a vágás. Sőt, létezik olyan szerkezet is, amely beépített lézervonal segítségével jelöli ki a fűrész útját és a pontos jelölések helyét. Mindemellett nem mehetünk el szó nélkül vágásmélység-határoló, valamint a munkadarab szorító mellett sem, ugyanis ezek segítségével még precízebb munkát végezhet egy biztonságos folyamat során.

A fentiek alapján látható, milyen sok dologra érdemes odafigyelni egy gérvágó fűrész vásárlásánál. Hiszen bár ezek közül a legtöbb csupán apróságnak tűnik, mégis nagyban befolyásolja a munkavégzés menetét és annak komfortját is. Így mindenképpen ajánlott ezeket mérlegelni és olyan eszközt választani, amely hosszú távon is kiszolgálja az igényeit és éveken át hű társa lesz a különböző anyagok megmunkálása során.

Megosztás