Kaptár Alsócsernátonban

Lieber Tamás „Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében az erdélyi Alsócsernáton településsel ismerkedhetünk meg.

A 2000-es évek elején barátaimmal több ízben is megfordultunk Székelyföldön. A látogatások apropója a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskolában, Szekeres Márta irányításával létrejött Földrajz Körrel való kapcsolattartás volt. A kézdivásárhelyi programokra nemcsak földrajzos előadásokat vittünk magunkkal (ezeket a helyi művelődési házban nagy érdeklődés mellett tarthattuk meg), de helyi barátainkkal közös kirándulásokon is részt vettünk. A hegyi túrákat részesítettük előnyben, de azért a kulturális látnivalókat sem hagyhattuk ki. Így jutottunk el a szomszédos Alsócsernátonba, ahol egy gazdag gyűjteményt bemutató helytörténeti kiállítást tekintettünk meg.

Romániában, Erdélyben, Sepsiszentgyörgytől 27, Kézdivásárhelytől pedig 10 km-re található a háromszéki Alsócsernáton (Cernat) település. A 3400 lelket számláló székely falu XVI. századi erődtemploma mellett egy igen jelentős bemutatóhellyel – a Haszmann Pál (1902-1977) oskolamester, iskolaigazgató-tanár 8000 tételt számláló magángyűjteményéből fejlődött, s a későbbiekben róla elnevezett néprajzi múzeummal – is büszkélkedhet.

Kaptár Alsócsernátonban

kép 1 / 1

Az 1950-70-es években gazdátlanul álló, egykori Damokos-kúria, illetve annak mintegy kéthektáros parkja remek lehetőséget teremtett az 1973-ban megnyílt múzeum, valamint a szabadtéren berendezett skanzen létrehozására, amelyet napjainkban az alapító három fia és az ő családjaik működtetnek.

A Haszmann Pál Néprajzi Múzeum ma több mint 40 ezer leltározott tárgyat őriz a képzőművészeti anyagoktól az okmányokon, használati tárgyakon át a régészeti anyagokig, valamint a kőzet- és ásványgyűjteményig.

Alapkiállításának meghatározója a térség művelődéstörténeti tárlata, valamint a község nagy szülötteinek – pl. Bod Péter, Végh Antal – életét bemutató kiállítás.

A létesítmény egyedülálló gyűjteményt tud magáénak régi mezőgazdasági szerszámokból és gépekből, kályhákból, valamint kovácsolt és öntöttvas használati tárgyakból, de rádiókból és hangrögzítő eszközökből is bőséges a látnivaló.

A múzeum udvarán (skanzen), látható alakos faodút (lásd képünkön) néhai Haszmann Pál kutatásai és rajzai alapján az alapító fiai, ifjabb Haszmann Pál, József és Lajos készítette az 1960-as években.

Lieber Tamás

A sorozathoz kapcsolódó további cikkek ide kattintva érhetők el!