Cseppkőkutya

Lieber Tamás „Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében a csehországi Na Pomezi-barlanggal ismerkedhetünk meg.

Barlangokat járva, mindig érdeklődve hallgatom a túravezetőket, akik nemcsak az adott barlang kialakulásának valamint felfedezésének történetéről beszélnek, de a termek, szakaszok képződmények elnevezése is rendre szóba kerül. Ezek nemcsak a barlang feltérképezése során jelentenek viszonyítási pontokat – amelyek így a tájékozódást segítik – de egyúttal különös tartalommal is megtöltik ezt a rideg és különös világot.

Az elnevezések legtöbbször beszédesek, hiszen egy adott kor történelmi, politikai, kulturális lenyomatai köszönnek vissza bennük.

Aki járt már az „Aggteleki cseppkőbarlangban”, azaz a Baradlában, az megtapasztalhatta, hogy a cseppkőképződmények végtelen formagazdagsága számtalan fantázianevet ihletett. Az elnevezésekben mitológiai (például Styx vagy Philemon és Baucis) és bibliai neveket (pl. Bábel tornya, Betlehem) ugyanúgy megtalálunk, mint népmesei motívumokat (pl. Sárkány, Pokol), vagy a hétköznapi életből vett hasonlatokat (pl. Szénaboglya, Hentesüzlet, Mozdony).

A néven nevezett képződmények külön „típusát” alkotják a barlangi jelképek. Különösen a nagyközönség által látogatott barlangok sajátossága, hogy azt egy szimbólummá tett képződménnyel népszerűsítik. A téma megjelenik plakátokon, szórólapokon, plaketteken és természetesen hűtőmágneseken is.

Ha már szóba került az aggteleki Baradla, annak jelképe a „Hosszútúra” útvonalán található „Minerva sisakja”.

Cseppkőkutya

kép 1 / 1

Az én kedvencem ezen a téren nem hazai barlangból való, hanem Csehországból.

Csehországban Lipová-láznĕ településtől 3,4 km-re találjuk az ország 16 idegenforgalmi barlangjának egyikét, a cseppkövekben gazdag Na Pomezi-barlangot.

A barlang devon időszaki világos színű mészkőben alakult ki. Az erősen repedezett mészkőben a víz – mivel könnyen utat talált magának – gazdag cseppkőkiválásokat hozott létre, amelyek a mészkő tisztasága miatt többnyire fehér színűek. A barlang kialakításában, tágításában az időszakos árvizeknek is szerepe volt. A barlangjáratok teljes hossza 1760, a látogatható szakasz hossza 390 méter. És, hogy mi ennek a csodaszép barlangnak a jelképe? Egy picike kutyus. Természetesen a természet alkotta cseppkőből.

Lieber Tamás

A sorozathoz kapcsolódó további cikkek ide kattintva érhetők el!