Kategóriák: DorogHírekSport

Több, mint hatpontos tét

Csapatunk idei ötödik bajnokiját követően is tartja veretlenségét, amellyel továbbra is élnek a bennmaradási esélyei. A bravúrosnak mondható békéscsabai pontszerzést követően, szinte pihenő nélkül máris újabb komoly megmérettetés vár rájuk a hétközi fordulóban. Ugyancsak a kiesés ellen menekülő Csákvárt fogadják, ahol egy esetleges vendég siker esetén a jelenleg kieső helyen álló Fejér megyeiekkel kénytelen volnának helyet cserélni. Ezért is mindkét gárda számára élet-halál harc és nagy vízválasztó a szerdai összecsapás, amelyre március 3-án a Buzánszky stadionban, 14:30 kezdettel kerül sor – Szabó Gyula cikke.

A dorogiak komoly fegyvertényként könyvelhették el a Viharsarokban kiharcolt pontszerzést, noha a meccs összképe és különösen az utolsó negyedóra alapján még a győzelmi esély benne volt. Az első játékrész jobbára mezőnyjátékkal és nagy taktikai küzdelemmel telt. Fordulás után rögvest megfogyatkoztak a mieink, ugyanis egy partdobás téves bírói megítélése során a piros-feketék csapatkapitánya, Mészáros Áron tehetett epés megjegyzést, amelyet a játékvezető asszisztens jelzett a mérkőzés vezetője felé, s nyomban villant a piros lap. Az emberelőnyt elég gyorsan gólra is váltották a hazaiak. A két egykori dorogi, Paudits Patrik és Kitl Miklós főszereplésével jutott előnyhöz a Békéscsaba. Egy formás jobb oldali csabai támadás volt kibontakozóban, amelynek végén Paudits készítette le a labdát a remekül érkező Kitl elé, aki a 16-os jobb oldali sarkának közeléből hatalmas gólt ragasztott a dorogi kapu jobb felső sarkába. A hátrányban is igyekezett tartani magát a vendég csapat és nem zuhant össze. A 68. percben előbb a létszám tekintetében egalizáltak, miután Paudits és Dlusztus András között támadt némi összeszólalkozás a dorogi 16-oson belül egy elhalt hazai támadást követően. A felekhez a csabai Lukács is csatlakozott, aki közvetlenül a játékvezető orra előtt apró fejelő mozdulatot tett a dorogi védő felé, aki el is vágódott. Nyilvánvalóan, magáért a szándékért villant a piros, ezzel a vendéglátók is megfogyatkoztak. Néhány percre rá hármas cserével frissített a Dorog, amely innen kezdve nagy hajrát nyitott. Több ígéretes támadás, valamint a csabai 16-oson belüli vitatható hazai kezezést követően az utolsó perc az egyenlítést is meghozta. A büntető terület bal oldali sarka és a félkörív közötti szakasz középpontja körül végezhetett szabadrúgás Zuigéber Ákos, akinek nagyszerű, gólba tartó nyesését még bravúrral kitornászta a hazaiak portása, a kipattanót viszont Dlusztus mindenkit megelőzve, biztosan fejelt a kapuba. A ráadás perceiben további két nagy helyzet is adódott a dorogiak előtt, de ezek kimaradtak, így maradt a pontosztozkodás. A mumus ellen, főleg annak otthonában ez feltétlenül örömteli, ráadásul ezzel újabb értékes ponttal gyarapodtak a mieink, egyben megőrizték idei veretlenségüket is. A támadó és gólra törő futballt játszó csabaiak ezúttal komoly gólhelyzetig sem jutottak, amely a dorogi védelmet, valamint a csapat taktikai fegyelmét dicséri, azonban továbbra is van bőven javítani való. Vendégként is a szögletek tekintetében a dorogiak számláltak többet, de a sarokrúgásokkal igazi veszélyt mégsem sikerült kialakítani a hazai kapu előtt. Mészáros felelőtlen szövegelése akár több mérkőzésre szóló eltiltást is vonhat maga után, de a legjobb esetben is a soron következő két létfontosságú fordulót mindenképpen ki kell hagynia.

Az egykori dorogi labdarúgó, Bora György szépségdíjas mozdulattal ment a mieink elől a Békéscsaba elleni idegenbeli mérkőzésen. Balról Szedlár Zoltán figyeli volt csapattársát (forrás: Békés Megyei Hírlap)

Nem mindennapi fordulóra került sor az elmúlt hétvégén. A játéknap csúcsrangadóján a listavezető Debrecen fogadta a 2. helyen álló Vasast. Akár előrehozott NB I-es meccsnek is beillett volna, legalábbis az elfoglalt helyük alapján. Sokáig úgy tetszett, hogy a hazaiak vezetésüket megtartva nyernek 1-0-ra, viszont a hajrá perceiben két vendég gól megfordította az eredményt 2-1-re. Ezzel 2 pontnyira megközelítette az angyalföldi együttes a Lokit. Kiütéses vereséget mért az Ajka idegenben a Budaörsre. A pályaválasztó csapat rendkívül gyenge napot fogott ki, a bakonyi legénység pedig teljes mértékben élt a lehetőséggel, amely már alig félórányi játékkal 5-0-ra húzott el. A fordulás után 2-2 gól esett mindkét oldalon, valamint egy elhibázott budaörsi 11-es, így gólrekorddal 7:2 arányban nyert a vendégcsapat, amely alaposan visszavágott az 5-1-es őszi hazai vereségéért. Szintén gyors egymás utáni gólok potyogtak Szombathelyen is, ahol a Haladás már a 38. percben beállította a 4-0-ás végeredményt a Kaposvárral szemben. A Szeged 3-2-es győzelmet aratott a Siófok, a Nyíregyháza pedig 2-0-ás sikert jegyezhetett a Kazincbarcika vendégeként. 1-0-ra verte a Győri ETO hazai pályán a DEAC együttesét, míg gól nélküli pontosztozkodással ért véget a szomszédvári rangadó a Szentlőrinc és a Pécs összecsapásán. Szolnokon kerekedett felül 2-1-re a Gyirmót, amely mind az öt idei bajnokiját megnyerve, továbbra is potenciális feljutóesélyes. Nagyszerű győzelmével a Szeged beelőzte a dorogiakat, akik így egy hellyel lejjebb sorolva, a 16. helyről várják a folytatást. Az üldözők közül a Szentlőrinc csak egyetlen ponttal van elmaradva tőlünk, ugyanakkor egy meccsel kevesebbet is játszott, a 18. kiesőhelytől pedig mindössze 3 pontnyi az előnyünk.

A legutóbbi Csákvár elleni hazai mérkőzésünk győztes gólja előtti pillanatok

Ezért is roppant fontos és a kiesés elkerülése érdekében meghatározó meccsre kerül sor a hétközi találkozón. Az ellenfél Csákvár együttese dorogi szemszögből a legrosszabbkor aratott fényes győzelmet az élbolyhoz tartozó és idén addig még gólt sem kapó Soroksár felett. Úgy nyert a Fejér megyei alakulat 3-0-ra, hogy akár nagyobb arányú is lehetett volna a gólkülönbség. Teljesítményük értékéből az sem von le, hogy kiállítás miatt a fővárosi gárda emberhátrányban játszott a 39. perctől kezdve. Ekkor már a hazaiaknál volt az előny, amelyet három percre a kiállítást követően növelték és 2:0-ás vezetéssel fordulhattak. A II. félidőben nem csak tartották magukat a csákváriak, de ismét betaláltak, sőt újabb gólokat is elérhettek volna. Ezzel mindössze 3 pont az előnye a Dorognak a Csákvárral szemben. A képlet igen egyszerű, hiszen vendég győzelem esetén pontban beérne bennünket vetélytársunk, s jobb gólkülönbségével meg is előzne. Ezért a döntetlennél rosszabb eredmény akár katasztrofális is lehetne, azonban leginkább a győzelem válna megnyugtatóbbá, hiszen 6 pontnyira szakadnának le tőlünk. A csákváriak éppen ezért mindent el fognak követni, hogy éljenek a kínálkozó lehetőséggel és hosszú idő után elléphessenek a kiesőhelyről. Talán ebből kifolyólag ellenfelünket jobban nyomja a győzelmi kényszer, igaz, a vasárnapi sikerük, amit ráadásul egy ütőképes csapattal szemben arattak, növeli önbizalmukat. Amennyiben tárgyilagosak szeretnénk lenni, mi sem igen sakkozhatunk, hiszen amennyiben mindenáron megakarjuk őrizni NB II-es tagságunkat, úgy az ilyen meccset be kell húzni. Ellenfelünk messze jobb csapat annál, mint azt a tabellán elfoglalt helye mutatja. Azonban roppant gyengére sikerült számukra az őszi szezon első fele és hamar kibérelték az utolsó helyet. Igen gólerős a támadó alakzatuk, amely az élcsapatok hatékonyságával vetekszik – mindössze négy csapat szerzett több gólt -, ugyanakkor védelmük is meglehetően sebezhető. Náluk több gólt csak a sereghajtó DEAC kapott. Legutóbb, tavaly október 10-én Csákváron a sírból sikerült az egyik pontot visszahoznuk 0-2-ről, Tóth Barnabás és Kovács Miklós találataival. Mindig kiélezett meccseket vívunk egymással, de odahaza a legutóbbi négy egymást követő összecsapásunkat megnyertük ellenük, viszont kivétel nélkül szoros eredménnyel hoztuk ezeket (2:0, 3:2, 2:1, 1:0), utoljára 2019. április 21-én.

A két csapat eddigi mérlege: 19 mérkőzésen 9 dorogi győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség; 32:20-as gólarány.

Hazai mérlegünk: 8 meccsből 4 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség; 10:8-as gólarány.

Tekintve, hogy négy nappal később újabb ki-ki meccsre kerül sor, mégpedig idegenben, ezért nagyon sok múlik azon, hogyan jövünk ki ezekből. Amennyiben mindkettőt sikerülne megnyerni, úgy ha nem is érezhetnénk máris páholyban magunkat, de fellélegezhetnénk. Minden játékosunknak maximális összpontosításra és odaadó játékra lesz szüksége, az adódó helyzeteknél pedig higgadtságra. Természetesen egyetlen alsóházi vetélytársunk eredménye sem közömbös számunkra, viszont most még abban a helyzetben vagyunk, amikor kizárólag arra kell figyelni, hogy mi mit hozunk ki a meccseinkből, mert minden egyéb eredménytől függetlenül magunkat tudjuk továbbra is esélyben tartani.

Szabó Gyula