Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Megújul a gyermelyi óvoda, Héregen a polgármesteri hivatalt renoválták

Örömteli gondokkal néz szembe az 1500 fős Gyermely: több a fiatal, mint az idős, és a lakosságszám is emelkedik. A napokban érkezett a jó hír: a teljes kihasználtsággal működő óvoda tervezett felújítása megvalósulhat. Az uniós TOP programból 200 millió forint érkezik a településre. Héregen a polgármesteri hivatal modernizációja fejeződhet be.

Jóleső dolog hírül adni, amikor a közös előkészítő munka gyümölcse beérik, és az irányító hatóság utat enged újabb megyei önkormányzat által koordinált pályázatokból történő fejlesztéseknek – nyilatkozta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke. – Gyermely korfája a hazai viszonyok között kedvezőnek mondható, sok a fiatal, nő az újszülöttek száma. Ezért a település bővíteni kívánja a gyakorlatilag 100%-os kihasználtsággal működő óvodát, hogy az elkövetkező években biztosítható legyen minden helyi gyermek elhelyezése. Most zöld utat kapott a beruházás – mondta a megyei elnök.

– A projekt keretében a meglévő 68 férőhelyes óvoda átalakítására és 15 férőhelyes bővítésére kerül sor – tudtuk meg Kókai Ritától, Gyermely polgármesterétől. – A jelenlegi óvodaépület számos hiányossággal küzd. Kisméretűek a csoportszobák, a főzőkonyha munkaterülete szűkös, hiányoznak a fejlesztőszobák. A bővítés során két foglalkoztató-terem épül, a meglévő konyhát pedig átalakítják. Ezután négy foglalkoztató terem áll majd rendelkezésre, összesen kb. 200 négyzetméter alapterülettel. Az udvaron négy parkoló is létesül, és akadálymentesítés is történik.

Megszépült Héreg százéves polgármesteri hivatala

A hivatal épülete 1915 környékén épült, fenntartási költsége igen magas volt, amit a hőszigeteletlen homlokzatok, fűtetlen padlás, a régi nyílászárók és a rossz hatékonyságú gázkonvektoros fűtési rendszer okozott. A hivatali munka mellett az épület tanácskozások és házasságkötések helyszíne is.

– Az elavult részek cseréjével, hőszigeteléssel energiatakarékossá válva újult meg az épület. Még napelemes rendszert is telepítettek rá. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból korábban elnyert 48 millió forinthoz most további 7 millió Ft többlettámogatás érkezett, amiből befejezhetjük a még hátralévő munkákat – közölte Nieszner József polgármester.

Fotó/forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal