Kategóriák: DorogHírekSport

Visszatekintés a Dorogi FC történelmébe a sportfogadás online segítségével

A dorogi fuballcsapatnak komoly történelme van, ezúttal pedig izgalmas statisztikákat szedtünk össze a csapat múltjából.

Legértékesebb játékosok

A csapat jelenlegi keretéből Szedlár Zoltán ér a legtöbbet a piacon, a Vasasban nevelkedő szélső értéke jelenleg 150 ezer euró. A második helyen az a Dlusztus András következik 100 ezer euróval, akinek 2013-ban már 300 ezer euró is volt az értéke még a Pápa csapatában. A jelenleg 34 éves védő 6 évig erősítette még a Pápa alakulatát, Dorogra pedig 2019-ben került.

Az eddigi legnagyobb értékkel rendelkező igazolása a Dorognak, az előbb említett Dlusztus András és Nagy István volt a sportfogadás online adatai szerint. Mindkét labdarúgónak 175 ezer euró volt az értéke, amikor a csapathoz került, előbbi a Vác csapatából érkezett, utóbbi pedig Békéscsabáról került a Dorogi FC-hez.

Külföldi válogatottak

Összesen eddig 6 olyan labdarúgó futballozott Dorogon, akik pályára léptek legalább valamelyik külföldi válogatottban, közülük vannak, akiknek csak utánpótlás szinten sikerült ez, de két játékos felnőtt-válogatottban is játszott. Kezdjük a sort Ivo Georgievvel, a bolgár támadó 1990-ben igazolt még Magyarországra, 3 évet lehúzott Debrecenben, majd 1993-ban a Dorogi Bányász csapatába szerződött. A játékos így az 1993-1994-es idény őszi szezonját, ugyanúgy az NB 2-ben töltötte, Dorogon viszont 12 meccsen csak egyszer sikerült a kapuba találnia, majd haza is tért ezután. 1996-ban lett válogatott játékosa, mindössze egyszer lépett pályára, egy Macedónia elleni barátságos mérkőzésen, ahol gólt is szerzett. Ebben az évben részt vett az angliai Európa-bajnokságon, Hriszto Sztoicskov csapattársaként, de ott nem lépett pályára.

A másik játékos, aki bemutatkozhatott egy ország felnőtt-válogatottjában az Mészáros Ferenc. A Muzslán született védő 1936-ban volt a dorogi csapat tagja, majd 1937-től 1941-ig Tokodon rúgta a bőrt. Mészáros ezután Újpestre igazol, majd Nagyváradra került, akikkel az 1943/44-es idényben még bajnokságot nyert. A játékos 1943-ban egy alkalommal a magyar válogatottban is bemutatkozhatott, 3 évvel később három alkalommal pedig a román válogatottban lépett pályára. Több országban is megfordult, mint szövetségi kapitány. A Közel-Keleten, 1954-ben Szíriában, majd 1958–59-ben Iránban dolgozott. Latin-Amerikában, 1961-ben Nicaraguában, 1968–69-ben pedig Guatemalában tevékenykedett.

Rajtuk kívül Roman Mazupa az ukrán utánpótlás-válogatottban játszott, Vendégh Attila a szlovákban, az idén nyáron Siófokra távozó Girsik Áron a román u18-as csapatban lépett pályára, a 2021-22-es idényben 35-ször is Dorogon pályára lépő Szabó Lukas 2013-ban 3-szor kapott szerepet a szlovák u21-es válogatottban a sportfogadás online információi alapján.

Külföldi válogatottakat irányító edzők

A korábban Dorogon futballozó játékosok közül a már említett Mészáros 4 országban is megfordult szövetségi kapitányként, de nem ő az egyetlen példa erre a csapat történelmében. Az Aranycsapat legendás kapusát senkinek nem kell bemutatni, a dorogi születési Grosics Gyula több magyar klubcsapatban is megfordult edzőként, de kevesen tudják róla, hogy 1966 és 1968 között a kuvaiti labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett.

Monostori Tivadar a klub egyik legnagyobb alakjának számít, több mint 200 találkozón lépett pályára és majdnem 100 gólt lőtt ezeken. 9-szer a magyar válogatott mezét is felvehette, az edzői pályafutását természetesen Dorogon kezdte meg. A dorogi támadó végül 1983-ban döntött úgy, hogy elvállalja az Egyesült Arab Emirátusok válogatottjának a szövetségi kapitányi pozícióját.

Sós Károlyt érdemes kiemelni erről a listáról, 1952-ben a Dorogi Tárna csapatának volt az edzője, majd innen vitte el a Ferencváros, ahol 3 évig dolgozott, ezután pedig a magyar válogatottnál lett pályaedző. Sós ezt követően még 3 évet lehúzott a Honvédnál, majd leszerződtette az NDK, akikkel bronzérmet nyert 1964-ben a tokiói olimpián, majd 6 év után 1967-ben tért haza és egy évig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

Akitől a legjobban kell tartani

Amióta a Dorog visszajutott az NB 2-be Birtalan Botond vette be legtöbbször a csapat kapuját. A 2018 óta a Vasasban futballozó támadó eddig 8-szor lépett pályára a Dorog ellen és 6 gólt is szerzett ezeken a mérkőzéseken, ebből 4-et még békéscsabaiként vállalt, 2-őt pedig a Vasas csapatában. 1 góllal marad el tőle ebben a kategóriában az az Oldal Tibor, akit éppen a tavalyi szezonban igazolt le a Dorog és 24-szer pályára is lépett tavaly, igaz csak 2 gólt szerzett. Az jobban ment a szélsőnek, amikor a dorogiak kapuját kellett bevennie, 10 meccsen 5-ször is betalált, 4-szer még Csákvár színeiben, majd 1-szer a Cegléd labdarúgójaként is gólt lőtt a sportfogadás online információi szerint. A listán még Nagy Patrik is 5 találattal áll, neki 11 meccsre volt szüksége ehhez. Nagy mind az 5 gólját a Gyirmót csapatában lőtte a Dorog ellen, utoljára épp augusztus 7-én sikerült ez neki, amikor az idei NB 2-es szezon második fordulójában a Gyirmót 4-1-re megverte a Dorogot

Hiányzik egy jó csatár?

Az utóbbi években nem igazán sikerült egy igazán gólerős támadót sem Dorogra szerződtetni, ezt jól mutatja, hogy az utóbbi szezonokban kik végeztek legelöl a csapat házi góllövőlistáján. Nehezen hihető, de a tavalyi idényben mindössze 4 gól is elég volt ehhez a címhez, ezt Szabó Lukasnak, Hajdú Rolandnak, és Lénárth Tamásnak sikerült elérnie. Az előtte lévő szezonban szintén Lénárth szerepelt a legjobban 6 góllal, mint a csapat védekező középpályása, akinek nem igazán ez lenne a feladata. Azelőtt a korábban az NB 1-ben is jó szezonokat produkáló Délczeg Gergely lehozott egy csatárhoz méltó idényt, 19 meccsen 10-szer is a kapuba talált, előtte pedig az egész pályát bejátszó, fáradhatatlan dorogi középpályás Mészáros Áron nyert a házi góllövőlistán 11 góllal.

Halmos Attila

Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy Magyarországon a 18 év alattiak – a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék (tombola) kivételével – szerencsejátékban nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Megosztás