Kórházkastély Csákváron

Lieber Tamás “Mesélő tájak és formák – Egy fotó és ami mögötte van” című sorozatának soron következő részében a csákvári kastéllyal ismerkedhetünk meg.

A többnyire triász dolomitban képződött Vértesben tett kirándulásunk remek kiindulópontja a Fejér megye északi részén fekvő Csákvár. A rendkívül bájos, mintegy 5500 lelket számláló település történelme a Krisztus előtti 2. évezredre nyúlik vissza, és az ókortól napjainkig is számos történelmi esemény színhelye volt. A mai településkép egyik legmeghatározóbb eleme – eltekintve a községet szegélyező, védett természeti látnivalóktól (dolomitkibúvások, sziklagyepek stb.) – a XVIII. század végén, Fellner Jakab tervei szerint épült Esterházy-kastély.

A fertődi kastély mintájára Esterházy János által létesített épületet eredetileg barokk-rokokó stílusban emelték. Az 1810-es évek földrengéskárai után a kastélyt klasszicista stílusban újították fel, Charles Moreau tervei alapján.

Az eredetileg 365 termes épületben könyvtár, képtár, színházterem, kápolna és vadászterem is helyet kapott. Az 1799-ben kialakított park 77 hektáros, amelyben kb. 400 fafaj található, köztük több száz éves platánokkal.

Csákvári kastély

kép 1 / 1

A múlt századi, kommunista rendszerben bevett gyakorlat szerint az egykori arisztokrata épületeket, így a főúri kastélyokat is, eredeti funkciójuktól meg „kellett” fosztani. Ez a barbár gondolkodásmód sok egyéb hazai, egykori főúri építmény mellett a csákvári kastélyt sem kímélte. Ahelyett, hogy kulturális színteret; könyvtárat, múzeumot létesítettek volna az épületben, sőt azt gondolom, hogy az állagmegóvást sokkal inkább garantáló, korhű szálloda is sokkal elfogadhatóbb megoldás lett volna, mint, hogy az 1950-es évektől TBC-kórházként működjön.

A kastély ma a Fejér Megyei Szt. György Kórház Csákvári Intézetének ad otthont.

Sajnos ez rendeltetés nem használ a műemléknek. Eltekintve rendbe hozott, képeslapokról visszaköszönő homlokzatától (a cikkben szereplő fotó 2011 októberében készült), összességében bizony igen leromlott állapotban van.

Lieber Tamás

Sorozathoz kapcsolódó további cikkek>>