Súlyosításért fellebbezett az ügyész az embercsempész bűnszervezet ügyében

Az üzletszerűen, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntető ügyben az Esztergomi Járásbíróság elsőfokú ítéletével szemben a Komáromi Járási Ügyészség valamennyi vádlottal szemben súlyosításért, a fegyházbüntetés és a közügyektől eltiltás mértékének jelentős megemelése végett jelentett be fellebbezést.

Egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt személy bűnszervezetet hozott létre azért, hogy Szerbiából Magyarországra érkezett migránsokat pénzért Ausztriába csempésszenek. A bűnszervezet vezetője az illegális határátlépést szervező személytől információkat kapott a migránsok Magyarországra érkezésének módjáról, időpontjáról és helyéről. A szervezet vezetőjének volt egy segítője is, aki az egyes szállításokat intézte 100 €/fő összegért. A bűntársak további négy gépkocsivezetőt is beszerveztek, akik a szállításokért alkalmanként 150-250 ezer forintot kaptak.

A migránsokat budapesti autókölcsönző társaságoktól bérelt, zárt rakterű furgonokkal csempészték. A sofőrök a szervezőktől mobiltelefont, illetőleg az üzemanyag és autópálya matricákkal kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére készpénzt kaptak. A gépkocsivezetők Ásotthalom környékén lévő elhagyatott, fás-bokros területen vették fel a járművek rakterébe a migránsokat, akiket az autópályák elkerülésével, alsóbbrendű utakon Ausztriába vittek.A bűnszervezet 2015. júniusig bezárólag összesen 52 migránst csempészett pénzért Ausztriába.

Az ügyészség indítványára a bíróság a vádlottak közül az elsőrendűt 6 év, a másodrendűt 6 év 8 hó, a harmadrendűt 3 év 10 hónap, a negyedrendűt 3 év 2 hónap, az ötödrendűt 3 év 10 hónap, a hatodrendűt 4 év fegyházbüntetésre ítélte.

A 2020. szeptember 30-án megtartott tárgyaláson az ügyész három napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

A Komáromi Járási Ügyészség az elsőfokú ítélettel szemben fellebbezést nyújtott be, ebben  valamennyi vádlottal szemben a fegyházbüntetés és a közügyektől eltiltás súlyosítását indítványozta.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó