Kategóriák: Hírek

7 tipp az egészséges életmódhoz

Az egészséges életmód nem azt jelenti, hogy órákon át edzünk az edzőteremben, és csak salátát eszünk. Könnyen kezelhető egészséges döntésekről van szó a mindennapi életben. Az életmód egészségesebbé tételének a trükkje az, hogy minden nap apró, egészséges változtatásokat kell csinálnia, például lépcsőzzön a liftezés helyett, egyel növelje a napi gyümölcsbevitelét, igyon plusz egy pohár vizet vagy hagyja abba a dohányzást.

Kezdjük tehát az egészséges életmód alapjaival: a rendszeres testmozgással, az egészséges táplálkozással és az egészséges életmódra vonatkozó döntésekkel:

I like to move it, move it!

Tegye úgy, ahogy Julian király teszi, és mozgassa a testét! Nem csak egyszer most, aztán majd valamikor – hanem minden nap, amikor csak lehet. Bár az ún. set exercise nagyszerűen beépíthető a napirendbe, de más módszerekkel is elégethet ia felesleges kalóriákat, például:

  • E-mail küldése helyett oda sétál más asztalához,
  • Az épülettől távolabb parkol le és besétál, vagy
  • Gyakrabban választja a lépcsőt lift helyett.
  • Otthoni takarítás vagy kertészkedés
  • Kutyasétálás vagy kerékpározás a gyerekekkel tévézés helyett

Néha fel is kell állni egy kicsit

Életünk nagy részét üléssel töltjük – íróasztalunknál, a tévé előtt, értekezleten vagy telefonozás közben. Új kutatások jelennek meg, amelyek rávilágítanak az ülési szokásaink egészségre gyakorolt lehetséges kockázatára. Tehát néha tartson egy kis szünetet és álljon fel 5 percre, és élvezze az egészségügyi előnyöket.

Minden apróság számít, és mindez segít több kalóriát égetni.

Ha Ön túlsúlyos, akkor már az is sokat segíthet egészségügyi állapotán, ha minden nap csak egy kicsit változtat testmozgási szokásain. Egy tanulmány szerint csupán 10%-os súlycsökkenés segített csökkenteni a túlsúlyos emberek vérnyomását és koleszterinszintjét, és javította a közérzetüket.

Egészséges étkezés

Az egészséges táplálkozásról sokféle elmélet, diétás könyv és online információ található arról, hogy mit együnk – ezek gyakran ellentmondásosak. Bár a kutatás még mindig folyamatban van és fejlődik, a szakértők mind egyetértenek abban, hogy az étrendünk túl sok cukrot és adalékanyagot tartalmaz, és ezek helyett különféle feldolgozatlan, természetes ételeket kell ennünk.

Elég édes

A cukros italoktól kezdve a reggeli müzlikig, nehéz elszakadni a cukros ételektől. A cukrot gyakran elrejtik konzervekben vagy előre csomagolt élelmiszerekben, vagy akár olyan élelmiszerekben is, amelyekről azt gondoljuk, hogy egészségesek számunkra, például a gyümölcslében. Az átlagember naponta körülbelül 22 teáskanál hozzáadott cukrot visz be a szervezetébe. Az Amerikai Szívegyészségügyi Szervezet szerint a napi célérték legfeljebb hat teáskanál lehet nőknek, és kilenc férfiaknak – ez az ételekre és az italokra együttesen vonatkozik.

A cukorbevitel egy apró változtatással történő korlátozásának legegyszerűbb módja, ha nem fogyasztunk cukros üdítőket. Ez önmagában segíthet a testsúly egészséges csökkentésében vagy fenntartásában, és ez csökkenti a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát.

Az adagok eltorzulása

Étel- és italadagjaink drámaian megnőttek az elmúlt 30 év alatt. Az 1950-es években egy étteremben elvitelre kért zacskó chips 28g-os volt – ez ma 154g -, és ez még csak nem is a legnagyobb, ami egyébként 196g-os!

Az adagok méretének növekedése nem csak az elvitelre kérhető adagokat érinti, hanem az áruk csomagolását a szupermarketben, a tányérokat és a poharakat az éttermekben, sőt a hűtőszekrény méretét is! Az adagok csökkentésének egyszerű módjai:

A főétkezésekhez használjon kisebb tányért – vizuálisan a tányér telinek tűnik, így elégedett lesz, de gyakorlatilag kevesebbet fog enni.

Az ételt a konyhában tálalja, ahelyett, hogy mindent kitenne az étkezőasztalra és onnan szedne a tányérjára – sokkal nagyobb az esély arra, hogy többet fog enni, ha Ön előtt van az étel.

Gyakran egyen keveset (legalább négy óránként), hogy soha ne éhezzen – ha eljut az éhség ezen pontjáig, akkor nagyon nehéz megállni, hogy ne egye túl magát.

Szerves gyógynövényeket és alternatív termékeket, például cbd kapszulákat is fel lehet használni az egészséges táplálkozás elősegítésére. Rendszeres használata bizonyítottan segíti a diétát.

A színek varázsa

A feldolgozatlan ételek és a nyers hozzávalókkal való főzés sokkal egészségesebb, mint előrecsomagolt vagy készételek vásárlása, amelyekben magas a zsír- és sótartalom, de nagyon kevés a tápanyag. Annak biztosítása érdekében, hogy minden nap különféle tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat juttasson a testébe – alapszabály, hogy különféle színű ételeket válasszon az étkezésekhez. Legyen az ételei művésze, és fessen színes képet különféle sárga, piros és zöld gyümölcsökből és zöldségekből a nap folyamán.

A testén ráncok fognak megjelenni, ha minden Ön által fogyasztott étel barna.

Válassza az életet

Semmi sem lehetetleníti el jobban a hosszú, egészséges életet, mint a dohányzás, amely a dohányzó emberek halálának vagy fogyatékosságának felét okozza a becslések szerint. A dohányzás veszélyei olyan jelentősek, hogy ez a világ legnagyobb népegészségügyi problémája, amely ironikus módon nagyrészt elkerülhető.

A dohányzás nemcsak azáltal rövidíti le az életét, hogy befolyásolja a belső szerveit, hanem kívülről is öregíti Önt a bőr károsodása miatt. A dohányzás ráncokat okozhat, ráncos vonalakat hozhat létre a szája körül, elszínezheti fogait és ujjait, megvonhatja bőrétől a tápanyagokat, lebonthatja a fiatalságot fokozó kollagént és szürkévé teheti a bőrt. Ez biztosan elgondolkodtatja, hogy a dohányzást hogyan reklámozhatják gyakran elbűvölő és vonzó dologként.

Bátorság kell a dohányzásról való leszokáshoz, mivel ez nem egy könnyű út – de bátor és ésszerű választás. A pozitív változások egy része gyorsan észrevehető lesz, míg más változások lassabban, fokozatosan fognak egyre szembetűnőbbek lenni, de az összes változás javára válik az egészségének és a közérzetének.

Megosztás