Kategóriák: EsztergomHírek

Indul a Zöld Busz Mintaprojekt Esztergomban

Esztergom önkormányzatának Képviselő-testülete a szeptember 17-ei ülésén fogadta el azt az előterjesztést, miszerint Esztergom város részt vesz a 2020. október 1-jén induló Zöld Busz Mintaprojektben.

Augusztus 14-én az Innovációs- és Technológiai Minisztériummal együtt Hernádi Ádám polgármester kinyilvánította azon együttműködési szándékát, hogy Esztergom legyen helyszíne annak a mintaprojektnek, amely elektromos autóbuszok közös tesztelését és a tapasztalatok széleskörű megosztását teszi lehetővé.

A Mintaprojektben való részvétel lehetőséget biztosít arra, hogy az eddigi környezetszennyező autóbusz állomány helyett új, korszerű, elektromos autóbuszokkal szállítsák a település polgárait.

A Képviselő-testület úgy döntött, hogy részt vesz a Zöld Busz Programban és az azt előkészítő, 2020. október 1-jén induló és 2021. szeptember 30-ig tartó Zöld Busz Mintaprojektben, amelyre az önkormányzat 56 millió forint támogatásban részesül.

Az összeg a következő költségekre fordítható: elektromos buszok töltésére alkalmas legalább 1 db nagyteljesítményű (legalább 100 kW) töltőállomás kivitelezése; járművek menetrendi fordákba történő beillesztése, buszgyártói költségek, kommunikációs és marketing kampányok, elektromos buszokhoz kapcsolódó szakmai oktatások.

Fontos kiemelni azt is, hogy a mintaprojekt során beszerzett eszközök az esztergomi önkormányzat tulajdonába kerülnek.

A mintaprojekt keretében üzemeltetett autóbuszok igénybevétele a lakosság számára ingyenes lesz.

Forrás: esztergom.hu
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt