Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Jóváhagyták a nyergesújfalui gyárlétesítésre megítélt támogatást

Jóváhagyta az Európai Bizottság azt a 16 milliárd forintos állami támogatását, amellyel a japán Toray vállalat nyergesújfalui gyárának létesítéséhez járul hozzá a magyar kormány – vette észre az index.hu a bizottság hivatalos honlapján.

A tervek szerint 2021 második felétől kezdene el működni az üzem, ahol a lítiumion-akkumulátorokhoz szükséges szeparátorfóliát készítenek majd.

A magyar kormány és a Toray 2019-ben állapodtak meg a 127,5 milliárd forintos beruházásról, amely a tervek szerint 188 új, elsősorban magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt majd.

A 397 millió eurós beruházását (ami mintegy 139 milliárd forint) a magyar kormány 46,5 millió euróval (16,2 milliárd forinttal) támogatja. Az Európai Bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott  döntése szerint, a teljes beruházás 11,7 százalékát kitevő magyar állami támogatás indokolt az alábbi érvek miatt:

  • enélkül nem Magyarországon és nem is az EU-ban nyitott volna a japán cég gyárat
  • a beruházáshoz szükséges lehető legalacsonyabb összeg
  • hozzájárul a munkahelyteremtéshez és gazdasági felzárkóztatáshoz a hátrányos helyzetű közép-dunántúli régióban (az EU-s átlaghoz mérve kell érteni, nem Magyarország többi régiójához képest).

Forrás: index.hu
Fotó: a gyár alapkövének ünnepélyes letétele 2019 júliusában