Kategóriák: EsztergomHírek

Az elültetett fákat gondozták a Kis-Strázsa-hegyi parkolónál

A dorogi Borbála lakótelepen elültetett fák után ezúttal a Kis-Strázsa-hegyi parkoló mellett található facsemetéket gondozták a Szemétirtók.

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) szervezésében még 2016 októberében ültettek el 120 facsemetét a területen. Az elmúlt három és fél évben mintegy 40 fa pusztult ki, ám ennek ellenére a megmaradt csemeték szépen lassan egy látványos erdővé válnak.

Lieber Tamás, a BEBTE elnöke, a Szemétirtók vezetőjének irányításával szombaton bőségesen megöntözték a facsemetéket. A vizet a közelben található tóból nyerték, melyet szivattyú és tömlők segítségével juttatták el a fákhoz.

A résztvevők emellett a növények öntözőtányérjait is kikapálták, hiszen így a csapadék könnyebben utat talál a gyökérzónához. Az elszáradt törzsek karóit pedig autóba tették, hogy egy gyümölcsöskertben használják újra azokat.

Lieber Tamás elmondta: ha az időjárás nem fordul csapadékosabbra, akkor idén még két-három alkalommal visszatérnek és megismétlik a műveletet.

Természetesen örömmel vesszük az egyéni megmozdulásokat is. Sokan járnak erre autóval, de hétvégenként a Kis-Strázsa-hegyhez is rengeteg kiránduló érkezik (az ültetvény a parkoló mellett van), így ha valakinek eszébe jut, hogy néhány liter vizet magával hoz erre a célra, azért hálásak vagyunk.” – mondta Lieber Tamás.

Megosztás