Kategóriák: DorogHírek

Online is nézhetjük a dorogi miséket!

A dorogi Szent Borbála-plébániatemplomból napi szinten nézhetünk online szentmisét a Facebookon. Erről Szerencsés Zsolt atyával beszélgettük.

Milyen rendszerességgel közvetítenek online misét?

Minden hétköznap 18.30-tól, vasárnaponként pedig 08.30-tól láthatók a plébánia Facebook oldalán az online közvetítések. Egyelőre az egyik hívőnk segít a mise közvetítésében, viszont hosszútávra még be kell rendezkednünk.

Mit jelent az egyház életében, hogy a mostani nehéz időkben online is megnézhetik a misét a hívők?

Akiknek az élete része a szertartás, vagy ne telne el olyan vasárnap, hogy ne menjen el a templomba, nekik ez most nagy segítséget jelent. Habár ez egy pótlék és a lelki áldozás nem olyan, mint a fizikai, de akik vágynak a Krisztus általi találkozáshoz, azoknak megnyugvást jelent ez.

Bizonyára sok hívőnek megkönnyíti az életet, hogy ha személyesen nem is tud elmenni, de online részt vehet a szertartásokon. Milyen az emberek visszajelzése?

Sokan örülnek és nézik is a misét rendszeresen, viszont sajnos sok olyan idős is van, akinek nincs internete, vagy nem értenek a modern technikához. Ő nekik sajnos ez problémát jelent. De volt egy olyan hívő is, aki kórházba került és a családja segítségével megnézhette online a szentmisét és nagyon örült, hogy bekapcsolódhatott ő is a szertartásba. Vannak, akiknek viszont nehéz átállni az online misére, mert a légkör nem olyan, mint a templomban és az otthoni körülmények között előfordulhatnak olyan zavaró tényezők, melyeket nehéz kiszűrni. Úgy gondolom idővel mindenki hozzá szokik majd, de remélem azt is, hogy ez a helyzet már nem tart sokáig.

Ha jól tudom, március 27-én, pénteken 18 órakor keresztutat járnak a templomban, miről is szól ez pontosan?

Minden templomban 14 kép található, ami Jézus keresztútját jeleníti meg. Az események visszavisznek Jeruzsálembe, a különböző állomások helyszínére. Ezt az utat járjuk be mi is a templomban és minden képnél visszaemlékezünk Jézus szenvedésére. Ezt is lehetőségeink szerint megpróbáljuk közvetíteni, de ez még nem biztos.