Kategóriák: Hírek

Szigorítottak, az ingázókra sem vonatkozik a karanténmentesség

Pénteken még arról szóltak a hírek, hogy azok a munkavállalók, akik napi szinten ingáznak Szlovákia és Magyarország között, munkáltatói igazolás értelmében mentesülnek a 14 napos karantén alól. A rendeleten a bumm.sk információ szerint szigorítottak, úgy tudják, hogy csak az egészségügyi dolgozók, a rendőrök és a tűzoltók járhatnak szabadon a két ország között. Ezt más felvidéki magyar oldal még nem erősítette meg.

A központi válságstáb döntése értelmében március 13-án visszaállították a határellenőrzést Csehország, Magyarország, Ausztria és Ukrajna felé. Az intézkedés péntek reggel 7 órakor lépett érvénybe és egyelőre március 23-án éjfélig van hatályban.

Az ország területét bárki szabadon elhagyhatta, viszont Szlovákiába már csak a szlovák állampolgárok és az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphettek be azzal a feltétellel, hogy vállalják a 14 napod karantént.

Pénteken még arról szóltak a hírek – sőt délután 14 óra után a belügyminisztérium szóvivője meg is erősítette a bumm.sk-nak –, hogy azokra, akik magyarországi munkáltatójuktól igazolást tudnak felmutatni a két ország közötti napi szintű ingázásról, mentesülnek a karantén alól.

A bumm-sk úgy tudja, hogy ezen szigorítottak  – bár ez már a március 12-én kiadott közegészségügyi rendeletben is szerepelt, de senki semmilyen fórumon nem kommunikálta – hogy csak az egészségügyi dolgozók, a kereskedelmi teherfuvarozók, a 3,5 tonnánál kisebb teherautók sofőrjeire, a pilótákra, a mozdonyvezetőkre, a temetkezési vállalatok dolgozóira és a tengerészekre vonatkozik a karanténmentesség, de csak abban az esetben, ha megfelelnek a közegészségügyi hivatal feltételeinek.

A bumm.sk telefonon érte el Érsek Árpád közlekedésügyi miniszert, aki elmondta, a jelenlegi állás szerint azok a szlovák állampolgárok vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők, akik külföldön dolgoznak, maradhatnak az adott országban, de haza is térhetnek, ebben az esetben viszont 14 napos karanténba kell vonulniuk. Kivételt csak a fentebb leírt személyek kaphatnak.

A parameter.sk szerint pénteken és szombaton is mást írtak a hivatalos szervek, ezért a Szlovákia és Magyarország között ingázóknak azt ajánlják, hogy a határátlépéskor mindenképp érdeklődjenek arról, hogy milyen feltételek mellett mentesülnek a karantén alól a Szlovákiába történő visszaérkezéskor.

Forrás: bumm.sk

Megosztás