Kategóriák: DorogHírek

Csikkmentes kampány indul Dorogon

A Szemétirtók csapata rendszeresen szervez szemét- és csikkszedési akciót Dorog és térségében, illetve a Pilisben is. Most egy forradalmian új ötlettel álltak elő, amely ösztönözné a lakosságot a csikkek gyűjtésére, illetve arra, hogy ne dobálják el a dekkeket a környezetünkben.

Fontos tudni, hogy egy cigarettavég akár 1000 liter ivóvizet is képes beszennyezni. Hogy pontosan miről is szól a kampány, illetve mi a csikk környezetre gyakorolt hatása? Ezeket a Szemétirtók csoport egyik vezetője, Lieber Tamás válaszolta meg nekünk!

Mi a csikkmentes kampány lényege, miből áll össze?

A csikkmentes kampány lényege, hogy a Dorogon mindenütt fellelhető szemétféleség számát csökkentsük, illetve ösztönözzük a dohányosokat arra, hogy a rossz beidegződéseikkel dacolva ezentúl ne dobják el úton-útfélen a cigarettavégeket. 

A közeljövőben a város közreműködésével szeretnénk létrehozni egy olyan pontot, ahol az összegyűjtött csikkeket le lehet adni. Természetesen, hogy egy kis csavart vigyünk a dologba, az elképzelés szerint a csikkeket átlátszó, 1-1,5 literes műanyag palackban kellene leadni, ezzel eleve adott lenne a minimális mennyiség, másrészt maga a PET-palack sem kerülne a környezetbe, vagyis „két legyet üthetnénk egy csapásra”.

A leadott flakonok után némi ösztönző honorárium járna, elsősorban valamilyen szolgáltatás. Például gondoltunk uszodai, sportpályai vagy múzeumi belépőre, vagy éppen fodrászati, kozmetikai, szoláriumi, könyvtári szolgáltatásra, éttermi kedvezményre stb., de tárgyi ajándékok (pl. sportszerek, könyvek, számítástechnikai eszközök) is szóba kerültek.

Ki és hogyan támogathat titeket a kampányban?

Bár van már néhány felajánlásunk, jelenleg is keressük az ilyesfajta lehetőségeket, illetve szolgáltató partnereket, akik szívesen támogatnának bennünket. Az érdeklődők a szemetirtok@gmail.com e-mail címen vehetik fel velünk a kapcsolatot!

Melyek a csikkek által legszennyezettebb területek?

Csikk szinte mindenütt megtalálható, ahol emberek megfordulnak. De leginkább ott gyűlik össze, ahol hosszabb időt töltenek várakozással, például buszmegállókban, vasútállomáson. Elszomorító, hogy bizonyos munkahelyek; boltok, irodák környezetében is sok a csikk, amit ráadásul sokszor az ott dolgozók dobnak el, de a lakótelepek sem kivételek. Sokan az ablakból vagy erkélyről is kiejtik a csikket, mert azt gondolják, hogy ez rendben van. Vannak olyanok is, akik nem az utcán dobják el a dekket, hanem valamelyik csatornába ejtik bele, mert azt hiszik, hogy ezzel nem szennyezik környezetüket. A baj ezzel az, hogy leginkább nem ott okoz problémát, ahol eldobták, hanem kilométerekkel arrébb, ahol esetleg az esőgyűjtők vize a patakba ömlik, de még akár a Dunába, sőt a tengerbe is juttathatunk így szemetet. Tehát ahogy egy elengedett lufi maradéka több ezer kilométerre fojthat meg egy élőlényt, úgy a Dorogon csatornába dobott csikk maradéka is simán végezheti egy tengeri hal vagy madár gyomrában. Ez azért elég elgondolkodtató nem!?

Mit tapasztaltatok ott, ahol 1-2 alkalommal már szedtetek csikkeket?

Többször szerveztünk már kimondott csikkgyűjtő akciókat, amivel a probléma nagyságára és összetettségére szerettük volna felhívni a figyelmet. Sajnos a program eredménye rövid ideig tartott, s e tekintetben nem is voltak illúzióink. Megmutattuk, hogy egy kis közösség, ha összefog, eredményes lehet. Viszont hiszünk abban, hogy jó példákat mutatunk, s talán minden egyes alkalom újabb követőket hoz, vagy éppen újabb érintett ember figyelmét hívja fel az általa okozott probléma súlyára.

Végül, de nem utolsó sorban: hogyan szennyez az eldobott csikk?

Hogy a csikk mennyire szennyező, annak ma már számos, interneten fellelhető irodalma van. Ami tény, hogy több száz mérgező vegyületet tartalmaz, illetve egyes kutatások arról is beszámolnak, hogy egyetlen csikk akár 1000 liter ivóvizet is képes beszennyezni. Ehhez hozzátehetjük még azt is, hogy a csikk 10-15 év alatt „bomlik” el, vagyis esik szét olyan apró darabokra, ami már szabad szemmel nem látható. De attól, hogy mi nem látjuk, a részecskéik ott maradnak a talajban, vízben más műanyagokkal együtt, ami így könnyen a táplálékunkba is bejuthat. Elgondolkodtató az is, hogy a cigaretta kevésbé mérgezi tulajdonosát, mint eldobott maradéka a környezetet.