Kategóriák: Hírek

Áldozatok Világnapja: február 22.

A családon belüli erőszak ellen, és a kiskorúak védelme érdekében 2019-ben  tett közjogi ügyészi intézkedések.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közjogi szakága 2019. évben minden törvényes intézkedést megtett annak érdekében, hogy a családon belül, hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszak áldozatai, ezek közül a kiskorúak törvényes és hatékony védelemben  részesüljenek. Ennek érdekében az ügyészek 37 esetben léptek fel a bíróságokon a megelőző távoltartás elrendelése iránt indult polgári nem peres eljárásokban, 15 esetben bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárást, 1 esetben szabálysértési eljárást, 11 esetben más hatósági eljárást kezdeményeztek, és 41 esetben jelzéssel éltek a családvédelmi koordinációért felelős szerv felé a hozzátartozók közötti erőszak megelőzése, illetve ennek bekövetkezte esetén az ártalmak csökkentése érdekében.

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény rendelkezései szerint a rendőrség helyszíni intézkedés során észleltek alapján hivatalból, illetve bejelentés nyomán 72 órára rendelhet el ideiglenes megelőző távoltartást, ha az eset összes körülményéből megalapozottan következtetni lehet a hozzátartozók közötti erőszak elkövetésére. Az ideiglenes megelőző távoltartás elrendelése esetén a rendőrség az iratokat megküldi a bíróságnak a megelőző távoltartás bíróság által történő elrendelése iránt, illetve a bíróság ilyen tartamú döntése meghozatalát a bántalmazott, és ennek hozzátartozója is kezdeményezheti.

Az egyik ügyben megállapított tényállás szerint az ittas állapotban lévő férfi családi vita során 2018. december 31. napján egy alkalommal tenyérrel megütötte élettársa bal arcát, illetve mellmagasságban leköpte őt közös kiskorú gyermekeik jelenlétében. Ezt követően a férfi egy kb. 40 cm-es kést vett elő a lakás másik szobájában az ágy mellől, és az élettársa irányába indult, aki beszaladt a gyerekek szobájába, és becsukta az ajtót maga mögött. A férfi az ajtó előtt továbbra is trágár szavakkal kiabált. A bántalmazás során mindvégig jelen lévő kiskorú gyermekek nagyon megijedtek, és sírni kezdtek. A nőt az élettársa több hónapja szóban, valamint fizikailag folyamatosan havi egy-két alkalommal féltékenységi okok miatt bántalmazta, havi rendszerességgel „tört-zúzott”, amikor alkoholt fogyasztott.

A rendőrség a beszerzett adatok alapján ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el 72 órára.  A bíróság az ügyben ülést tartott, azon a bántalmazót és a bántalmazottat meghallgatta. A nem peres eljárásban az ügyész fellépett, és indítványozta a megelőző távoltartás elrendelését, amelyet a bíróság 20 napra rendelt el.

Az ügyészség közjogi szakága az ideiglenes megelőző távoltartás iratai, valamint az ülésen beszerzett adatok alapján bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett.  Az ügyészség jelzése alapján a gyámhatóság külön eljárást indított. A közjogi szakág kezdeményezésére megindult büntetőeljárás során az ügyészség vádirata (http://ugyeszseg.hu/alkoholizalassal-es-agressziv-magatartassal-veszelyeztette-a-gyermekei-erkolcsi-fejlodeset/) alapján a bíróság az elkövetőt 1 év 6 hó, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Egy másik ügyben megállapított tényállás szerint az élettársak az esztergom-kertvárosi otthonukban 2019. szeptember 6. napján vitáztak egymással, amely során az ittas állapotban lévő férfi elől a nő a kertbe szaladt, ahonnan a férfi az utcára zavarta őt. Amikor a nő éjfél után visszament a házba, a férfi őt ököllel több alkalommal az arcán megütötte. Az esemény során a kiskorú gyermekek is a házban tartózkodtak, az 5 éves gyermek látta, amint az apja megütötte az anyját, sírt a bántalmazás miatt. A 10 éves gyermek az ágyban aludt, az édesanya az alvó gyermek ágyába menekült. Az apa követte őt, majd a konyhából egy 20 cm pengehosszúságú húsvágó késsel az élettársát bal combján hátul 2-3 alkalommal megszúrta, majd a jobb lábszárát két alkalommal. A bántalmazó egy kést a nő melletti ágy fejtámlájába dobálta öt-hat alkalommal, mialatt a 10 éves gyermek is a szobában volt.

A rendőrség 72 órára ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el, ezután indult polgári nem peres eljárásban az ügyész fellépett, indítványozta a megelőző távoltartás elrendelését, amelyet a bíróság 60 napra elrendelt.

A megelőző távoltartás elrendelését követően a főügyészség a gyámhatóságnál a távoltartás elrendeléséről jelzéssel élt, valamint a két kiskorú gyermek védelembe vételét eredményező hatósági eljárást kezdeményezett. A sértett feljelentése alapján a büntetőeljárás folyamatban van.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Megosztás