Kategóriák: HírekSport

Először vesz részt biatlon világbajnokságon Pónya Sára

2020. január 23. és február 2. között rendezték meg az Ifjúsági/Junior biatlon világbajnokságot a svájci Lenzerheidében. A pilismaróti Pónya Sárával beszélgettünk az eredményekről.

Milyen versenyszámokban vettél részt az Ifjúsági/Junior vb-n?

Január 27-én, hétfőn az egyéni 12,5 km-es versenyen a 83 fős mezőnyből a 67. helyen végeztem. Ez nem sikerült a legjobban. Február 1-jén, szombaton a 7,5 km-es sprintnél szintén a 83 fős mezőnyből 61. lettem, itt ha egy helyezéssel jobban teljesítek, akkor bejutottam volna a vasárnapi üldözőbe. Még sosem voltam ilyen közel az üldözőhöz, ezért büszke vagyok magamra.

Mit is jelent pontosan az egyéni, a sprint, illetve az üldöző verseny?

Az egyéni az a hosszabba versenyszám, ebből van hosszú egyéni, ami nőknek 15 km, férfiaknak 20 km; és van a rövid egyéni, ami nekünk 12.5 km, a férfiaknak pedig 15 km. Itt előzetes sorsolás alapján fél percenként rajtolunk. Ebben 5 kört futunk és a körök között 4-szer lövünk (fekvőt, állót felváltva). A hibás találatokért, nem futunk büntetőköröket, hanem plusz időhátrányt kapunk, rövid egyéninél 45 mp-t, a hosszúnál pedig 1 percet.

A sprint verseny egyértelműen a rövidebb versenyszám, itt a nők 7,5 km-t futnak a férfiak pedig 10 km-t. Ennél a versenyszámnál 3 kört sífutunk és közötte lövünk kétszer: egy fekvőt, egy állót. Elhibázott lövésekért egy 150 m-es körön, büntetőköröket futunk.

Az üldözőben a táv 12,5, illetve 10 km, itt szintén 5 db kört futunk, és 4-szer lövünk, azonban nem felváltott sorrendben, hanem kétszer fekve, majd kétszer állva. A büntetőkör ugyanúgy működik, mint a sprint versenyen. Ebben a versenyszámban, ami érdekesség, hogy az ezt megelőző sprint verseny eredményei alapján indulnak a versenyzők, szóval az előző napi versenyző indul először, majd a többiek az ugyanazzal az időhátránnyal követik, amelyet a sprint versenyen elszenvedtek. Itt 60 versenyző áll a rajthoz.

Milyen nívósabb versenyen veszel részt a közeljövőben?

Sikeres kvalifikáció után most már biztosan részt veszek a 2020-as világbajnokságon február 12. és 23. között az olaszországi Antholz-Anterselva-ban. Ez lesz életem első világbajnoksága, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok az egésznek a hangulatára, azonban nem számítok túl nagy eredményre ebben a mezőnyben, hisz itt a világ legjobbjaival fogok rajthoz állni.

Milyen tanácsot adnál annak, aki szeretne biatlonozni?

Hogy mindenféleképpen érdemes kipróbálni, amint adódik lehetőség, akár a sífutásra akár a biatlonra, mert amellett, hogy milyen élvezetes, és milyen sok energiát, örömet ad az egyik legegészségesebb sportág! Sajnos Magyarországon nincsen túl sok lehetőség erre (ha van hó, akkor Galyatető, vagy Normafa) de úgy gondolom akit hajt egy cél, az úgyis megtalálja az ahhoz vezető utat.

A biatlon versenyei és eredményei itt tekinthetők meg: https://biathlonresults.com/

Lehoczki Dávid