Segítségnyújtás elmulasztása miatt ítélték el

Segítségnyújtás elmulasztása miatt hatszázezer forint pénzbüntetésre és 4 év vezetéstől eltiltásra ítélték azt a férfit, aki több mint egy évvel ezelőtt jogosítvány nélkül vezetett egy teherautót és a szabálytalanul közlekedő gyalogost halálra gázolta.

A jogosítvánnyal nem rendelkező vádlott 2018. november 10-én korán reggel, éjszakai látási viszonyok között Esztergomnál, a 11. számú főúton, Pilismarót irányába közlekedett egy más tulajdonában lévő tehergépkocsival, a megengedett 90km/h sebességet átlépve, 100-110 km/h sebességgel. Ugyanebben az időben szabálytalanul sétált a főúton, a vádlottal azonos irányba, sötét ruházatban, fényvisszaverő mellény nélkül a sértett. A férfi nem vette észre a gyalogost, ezért nekiütközött, a sértett felcsapódott a tehergépkocsi elejére, majd az úttestre zuhant és az aszfalton 32 métert csúszva érte el a baleseti véghelyzetét. A sértett a baleset következtében életét vesztette, a halál az elütés pillanatában gyakorlatilag azonnal beállt.

A vádlott az ütközést követően megállította az autót és a sértetthez ment, majd betette őt a gépjármű rakterébe és továbbhajtott, egy földúton pedig megállt és felhívta az autó tulajdonosát, értesítette a balesetről. A hívást követően a férfi a vádlotthoz sietett, majd a tehergépkocsival a baleset helyszínére visszament, ahol a vádlott a már élettelen sértettet az árokpartra fektette. A férfi a balesetet bejelentette.

A vádlott nem nyújtott segítséget a sértettnek, annak ellenére, hogy volt nála mobiltelefon, nem hívott orvosi segítséget és a hatóságokat sem értesítette.

Az Esztergomi Járásbíróságon 2020. február 3-án megtartott tárgyaláson a bíróság a férfit segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt 600.000.- forint pénzbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte 593.102.- forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Tatabányai Törvényszék Sajtó