Kategóriák: DorogHírek

Felsőboldogfalván énekelt a Cantate Kórus

A magyar kultúra napjának megünneplésére dorogi delegáció utazott székelyföldi településünkre, Felsőboldogfalvára január 23-26. között – írja Dorog város a hivatalos honlapján.

A Felsőboldogfalván megtartott magyar kultúra napi rendezvényen a dorogi Cantate Kórus a Karácsonyi Gálát követően ismét színpadra lépett. Bánáti Buchner Antal Bányász miséjét adták elő a zsúfolásig megtelt felsőboldogfalvi művelődési házban. A közös ünnep immár hagyományosnak tekinthető, hiszen a 2017-es dorogi ünneplést – néptáncosok bemutatkozását és Farcádi Sándor Levente kiállításának megnyitóját – követően 2018-ban festőművészeink kiállítása adott keretet testvértelepülésünk magyar kultúra napi eseményeinek.

Dr. Tittmann János polgármester, a delegáció vezetője beszélt az esztergomi bazilika karnagya által jegyzett hat tételes Bányász miséről és ezzel párhuzamosan az eucharisztikus világkongresszusra készülő új dorogi darabról, a Cantata Dorogiensis de Eucharistia-ról.

Kovácsné Fódi Krisztina által vezetett kórus ünnepi fellépése színesítette a népzenével, néptánccal fűszerezett összeállítást, amelyet a helyi gyerekek Iglice Néptánccsoportja mutatott be. A magyar táncokat felvonultató alsós és felsős tanulók mellett hegedű, nagybőgő is megszólalt a felsőboldogfalvi fiataloknak köszönhetően.

A dorogi küldöttségnek bemutatták a helyi nevezetességeket. A középkori farcádi és a felsőboldogfalvi műemlék templomot, a gyülekezeti házat. Radu Moldovan tiszteletes ismertette a felsőboldogfalvi, kőfallal körülvett, 12-13. században épült református templom folyamatban lévő felújítását. Az 1670-ből való kazettás mennyezet restaurálási munkálatait fotódokumentációval szemléltette.

Baráti beszélgetésekre, és a dorogi és a farcádi református közösség közös szervezésű programjainak megbeszélésére is lehetőség nyílt.

Forrás: dorog.hu
Fotók: Madarász Tímea