Kategóriák: DorogHírek

Dankó József kapta idén a Rauscher György-díjat

Január 17-én, pénteken tartották meg a magyar kultúra napját a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

A rendezvényen először a Komárom-Esztergom Megyei Képzőművészek II. Megyei Tárlatának megnyitójára került sor a Dorogi Galériában. A kiállítást A. Bak Péter, művészeti író nyitotta meg.

A kiállítás megtekintése után az ünnepség az elismerések átadásával folytatódott a márványteremben. 2020-ban Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Rauscher György-díjat Dankó Józsefnek adományozta. A díjat dr. Tittmann János polgármester és Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke adta át.

Dankó József 1953-ban született Dorogon. Tanítói oklevelét 1977-ben szerezte meg az esztergomi tanítóképzőben. 1980-ban az egri Ho Si Minh tanárképző főiskolán magyar tanári diplomát szerzett, 1985-ben pedig a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán szerezte meg a történelemtanári diplomáját. 1983-tól a dorogi Zrínyi iskola tanára, 1984-től pedig szakfelügyelője, majd szaktanácsadója volt a megyei pedagógiai intézetnek. De tagja volt annak a munkacsoportnak, amely a megye hely- és kultúrtörténetét dolgozta fel, majd 1996 és 2004 között az országos szakértők közé is beválogatták. Munkássága során számos kiadványt, tanulmánykötetet publikált. Folyamatosan képezte magát, többek között 2011-ben elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakát. Alapító tagja volt a Dorog Város Barátai Egyesületnek, ahol 1991-től titkár, 2018-tól pedig elnökként munkálkodik. 1989-ben a Művelődési Minisztérium Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt vehetett át. 1994-ben Dorog város Pro Urbe díjjal tüntette ki, 1998-ban pedig megosztott Pro Urbe díjat kapott. Végezetül pedig 2016-ban Elismerő Oklevelet kapott Dorogon. 2010-től a Dorogi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskola Általános Iskola intézményvezetője volt 2016-os nyugdíjazásáig. 2014 és 2019 között oktatásért felelős alpolgármesterként tevékenykedett Dorogon.

Idén az Elismerő Emléklapot dr. Tóth Gizella Piroska háziorvos vehette át. Dr. Tóth Gizella Piroska Budapesten született, hatéves korától tudatosan készült az egészségügyi pályára. 1973-ban szerezte szülésznő oklevelét. Három budapesti kórházban is dolgozott, majd 1980-ban szerezte meg orvosi oklevelét a SOTE-n. 40 éve körzeti orvosként tevékenykedik, jelenleg is a dorogiak háziorvosa. Sok éven keresztül a körzete ellátásán túl részt vett a dorogi kistérség ügyeleti rendszerében. Az évek során folyamatosan képezte magát, a nyugati gyógyítás mellett, pedig a keleti gyógymódok is beletartoznak az érdeklődési köreibe.

Az eseményen a „Dorog város Jó Tanulója – Jó Sportolója” díj is átadásra került, melyet idén Lévai Levente, a dorogi Eötvös iskola 8. osztályos tanulója vehetett át. Lévai Levente 2005-ben született, gyakorlatilag a birkózó szőnyeg volt a gyerekszobája, aki óvodás kora óta jár edzésekre. A kiváló sporteredményei mellett kitűnő tanuló. Kötöttfogásban és szabadfogásban is aranyérmes, a Diákolimpiák országos döntőin minden alkalommal a dobogó legfelső fokára állhatott. Európa-bajnokságon 8. és 9. helyezettet szerzett, 2019-ben pedig az Euroliga csapatversenyében első helyezést ért el.

A díjátadók után a vendégek a Halleluja Kórus előadását hallgathatták meg Farkas Rose Marie vezénylésével és Kálvin Balázs zongorakíséretével.