Pénzbüntetésre ítélték azt a férfit, aki átverte a rendőröket Kesztölcön

180 ezer forint pénzbüntetésre ítélték azt a férfit, aki egy rendőri intézkedés során valótlanul azt állította, hogy az általa vezetett, biztosítással nem rendelkező személygépkocsi egy másik férfi tulajdonát képezi, amelyet a későbbiekben ő maga meg kíván vásárolni. A másik férfival szemben szabálysértési eljárást indítottak, de mint kiderült, a férfi már egy éve átruházta az autót a vádlottra.

Az Esztergomi Járási Ügyészség a hamis vád vétsége miatt  indult ügyben  bíróság elé állította azt a férfit, akit a rendőrség járőrei 2019. augusztus 17. napján 15 óra 20 perckor Kesztölcön, személygépkocsival közlekedő vádlottat ellenőrzés alá vonták.

A rendőri intézkedés során a vádlott valótlanul azt állította a vele szemben intézkedő rendőrjárőröknek, hogy az általa vezetett – és érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítással nem rendelkező – személygépkocsi egy másik férfi tulajdonát képezi, amelyet a későbbiekben ő maga meg kíván vásárolni.

A vádlott által a gépjármű tulajdonjogára vonatkozó valótlan állítása alapján az intézkedő rendőrjárőrök a másik férfival szemben szabálysértési eljárás lefolytatását kezdeményezték az érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítás hiánya miatt.

A szabálysértési eljárásban ezt a férfit közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt 60.000,- Ft pénzbírsággal sújtotta, amelyre a marasztalt férfi a meghallgatását kérte, ennek során előadta, hogy a  személygépkocsi tulajdonjogát 2018. június 3. napján – a vádlottal szemben foganatosított rendőri intézkedést több mint egy évvel megelőzően – átruházta a vádlottra. Erre tekintettel a szabálysértési hatóság a vétlen férfival szemben a szabálysértési eljárást megszüntette.

A vádlott a szabálysértési eljárásban történt meghallgatása során elismerte, hogy a gépjárművet 2018. június 3. napján megvásárolta a vétlen férfitól, azonban anyagi helyzete miatt annak tulajdonjog átírását nem kezdeményezte.

Az ügyészség hamis vád vétsége miatt bíróság elé állította a gépjármű tulajdonjogának átíratását elmulasztó férfit, a tárgyaláson arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottat  pénzbüntetésre ítélje.

A bíróság a vádlottat 180.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte, a határozat a kihirdetését követően jogerőssé vált.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó