Hatszázharmincötmillió forint vagyoni hátrányt okozott

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények  miatt indult ügyben a bűnszervezet vezetőjének letartóztatása hosszabbítására tett indítványt, amelynek alapján a bíróság ülésen három hónappal hosszabbította meg a kényszerintézkedés alkalmazását.

Az indítvány szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2014. évtől egy olyan céghálózatot hozott létre és működtetett, ahol a hálózatban alsó szinten működő gazdasági társaságokat strómanok, elsősorban hajléktalanok nevére íratta,  míg más cégek esetében intézkedett a valótlan tartalommal kiállított számlák befogadásáról és azoknak az ÁFA jogosulatlan levonása céljából történő felhasználásáról. A fiktív számlákat kiállító cégek fiktív alvállalkozók által valótlan tartalommal kiállított számlákat fogadtak be. A számlakiállító gazdasági társaságok tekintetében az irányítást ténylegesen a férfi látta  el, ő koordinálta a számlák kiállítását. Szervezetének napi munkafolyamata ellátása céljából a férfi Esztergomban létrehozott egy irodát, ahol a „megrendelői igények” alapján történt a számlák kiállítása.

A bűnszervezet vezetője által a  költségvetésnek okozott összes vagyoni hátrány meghaladja a hatszázharmincötmillió forintot.

Az ügyészség a bűnszervezetet létrehozó és irányító férfi letartóztatásának meghosszabbítását  indítványozta, mert fenn áll annak a veszélye, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, valamint a bűncselekmény elkövetését folytatná.

A bíróság az ügyészség indítványának helyt adott, a gyanúsított letartóztatását három hónappal, 2019. március 18. napjáig meghosszabbította.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Megosztás