Kategóriák: DorogHírekSport

Az év legutolsó megmérettetése következik a dorogiak számára

Az idei esztendő utolsó tétmérkőzésére kerül sor vasárnap, hazai pályán. A tavaszról előrehozott második fordulót bonyolítják le, ahol a mieink a Nyíregyházát fogadják. A Debrecen elleni szerdai kupabravúr remélhetőleg további lendületet ad csapatunknak, hogy eredményesen zárhassák az évet a téli szünet előtt – Szabó Gyula cikke.

Érdemes volt egy hetet várni a kupameccsel, hiszen a dorogiak szempontjából a lehető legjobban alakult és sikeresen továbbjutottak nagynevű ellenfelükkel szemben. A mieink kezdték frissebben és lendületesebben a találkozót. Az első percekben két gyors támadáskombinációval is veszélyeztettek, míg a vendégek az első negyedórában el sem jutottak a dorogi kapuig, de sokáig utána sem okoztak túl nagy izgalmakat. Kiegyenlített mezőnyjátékkal telt a félidő nagyrésze, majd az utolsó 5 percre felpörögtek az események. Ekkor két említésre méltó gólszerzési lehetőség is adódott a hajdúsági előtt. Az elsőnél a kissé túlméretezett emelésszerű lövés szállt kapu fölé, majd nem sokkal ezt követően Borsos Vilmos védett remek érzékkel. A dorogiak nem csak sikeresen kibekkelték ezt az időszakot, hanem a vezetést is megszerezték. A játékrész utolsó percében két ígértes támadást is vezettek a vendégek kapujára, s a második próbálkozás végén Kitl Miklós lepattanó lövése a lehető legjobb helyzetbe találta Csillag Dáriust, aki a kiszolgáltatott kapus mellett biztosan helyezett a kapu bal oldalába.

A szerdai Debrecen elleni küzdelemes kupameccs egyik jelenete

A térfélcserét követően a Loki nagy erőket mozgósított és iparkodott hátrányát kiegyenlíteni, ám valódi és főleg minőségi fölényt nem tudott kiharcolni. Ugyan akadtak izgalmas pillanatok a dorogi kapu előtt, azonban a hazaiak a védekezés mellett szórványosan kontráztak is. A II. félidő első felében könnyen növelhették is volna előnyüket, de kimaradt a kecsegtető helyzetük. 3 perccel a vége előtt sikeresen begyötörte a Debrecen az egyenlító gólt, így 1-1-es állással zárult a rendes játékidő. Azonban a hosszabbítás sem hozott döntő változást, ugyanis itt már kidomborodhatott volna az osztálykülönbségből adodó erőnléti előnyük és rutinjuk, továbbá a vendégek egy nappal többet pihenhettek rá a mérkőzésre. A végére egy kiállítás miatt még emberelőnybe is kerültek, de ezzel sem tudtak élni. Jöhettek a büntetőrúgások, amelyben a dorogiak nem tudtak hibázni. Csak a mindent eldöntöntő, ötödik 11-es volt egy picit necces, miután Lénárth Tomás lövésébe a debreceni hálóőr még bele tudott kapni, de megakadályozni nem tudta a játékszer kapuba való kerülését. Az előző négy büntetőt magabiztosan lövöldözték a hálóba a mieink, míg a vendégek harmadik próbálkozását Borsos kapus hárította. Mindenképpen bravúrnak számít a Dorog sikere, ám csak azoknak jelenthet meglepetést, akik nem látták az összecsapást. Csapatunk felnőtt a feladathoz és teljesen egyenragú partnere tudott lenni az első osztály bronzérmesének és a korábbi hétszeres bajnok, valamint hatszoros Magyar Kupagyőztes ellenfelének. Szűk két év leforgása alatt harmadszor küzdött meg egymással a két gárda és egyik alkalommal sem mutatkozott számottevő különbség a csapatok között. Azonban míg legutóbb, tavaly februárban a szerencse az ellenfelünknek kedvezett, most viszont a Sors visszaadta a lehetőséget és ezúttal mi lehetünk ott a következő körben.

A múlt héten ugyancsak elmaradt Vác-Újpest mérkőzést is pótolták. A Balassagyarmaton megrendezett találkozón viszont a papírforma érvényesült és az első osztályú csapat 3-0-ás győzelmével  nehézség nélkül jutott túl. A dorogiak egyébként némileg mentettek valamit a másodosztály becsületén is, ugyanis velünk együtt már csak négyen maradtunk versenyben az ugyanennyi számú NB III-as csapat mellett. Rajtunk kívül az MTK, a Békécsaba és a Haladás érdekelt még a kupában. Az NB I mezőnyéből nyolcan jutottak a legjobb 16-közé, ugyanis a Kisvárdát a harmadosztályú Pécs, az FTC-t a Békéscsaba, a Diósgyőrt az MTK és a Debrecent pedig mi búcsúztattuk. Papíron jelenleg azonban eddig csak hét első osztályú csapat helye biztos hivatalosan, ugyanis az NB III Keleti csoportjának sereghatója, az Ózd mérkőzése még függőben van a Kaposvárral. Az egykor szép eredményekkel büszkélkedő borsodi klub válságba került, amelyet súlyos anyagi gondok idéztek elő. Az egyesület felhalmozott köztartozásai, valamint a versenyszabályok megsértése miatt a Szövetség kizárással kívánja büntetni őket. Amennyiben jogerőre emelkedik a végzés, úgy az a kupaszereplésre is vonatkozik, ezért játék nélkül automatikusan tovább megy a somogyi gárda. A következő körre vonatkozó sorsolás igazán kedvezőnek mondható, hiszen a harmadosztályú III. ker. TVE együttesét kaptuk ellenfélnek. Azonban mielőtt előre dörzsölnénk a tenyerünket és már most a nyolc között látnánk a csapatunkat, két hónappal a folytatás előtt még nincs itt az ideje előre ezzel foglalkozni. Azonban tény, hogy nagy sanszot kaptunk erre, ráadásul oda-vissza alapon fog eldölni a továbbjutás, de egyelőre maradjunk inkább a küszöbön álló feladatnál.

Mindig csak a soron következő mérkőzésre érdemes koncentrálni, de arra különösen. Kiemelten most, amikor a megállíthatatlannak tűnő Nyíregyháza érkezik az év utolsó bajnoki fordulójában Dorogra. Egy hónapja ilyenkor biztos hazai győzelem mellett akár gólarányt  javító meccsre lett volna kilátás, ám azóta nagyot fordult a világ. A nyírségi gárda az edzőváltás óta ellenállhatatlan, pedig november elején meglehetősen kilátástalan helyzetbe került. Öt góllal kikapva zúgott ki a kupából a harmadosztályú ellenfele, a III. kerülettel szemben, majd a bajnokin hatost kaptak Siófokon, amellyel kiesőhelyen álltak, s csak a váciakat előzték meg a tabellán. A mélypont után viszont varázsütésszerű menetelésbe fogtak és öt soron következő bajnokit is hibátlanul hoztak. A sereghajtó Vác kivételével rendre jó formában lévő csapatok ellen győzedelmeskedtek. A kiváló teljesítmény mellett az elmúlt négy fordulóban még gólt sem kaptak, de az ötös szériájukban is mindössze egyszer találtak be az ellenfelek Jova Levente kapujába, ugyanakkor 12 alkalommal zörgették meg a vetélytársak hálóját. Szolnokon minimális egy góllal nyerve vitték haza a pontokat, majd a dobogós helyezett Csákvárt 2-0-ra, a menetelő Szegedet 3-0-ra verték, míg a legutóbbi fordulóban, a szintén remek szériában lévő Budaörsöt lemosták 4:0 arányban. Dorogra egy önbizalomtól duzzadó gárda fog érkezni, amely immár a tabella 8. helyéről várja az újabb megmérettetést. Nyilvánvalóan igyekszik nagyszerű sorozatát kitolva, zsinórban hatodik győzelmét is megszerezni, amellyel akár az 5. helyen is zárhatna. Ezen felül fűti őket a visszavágás is ellenünk, ugyanis legutóbbi egymás elleni mérkőzésen, augusztus elején Sitku Illés utolsó pillanatban szerzett góljával legyőztük őket. A serpenyő másik felén ellensúlyozásként pedig ott van a kupahős csapatunk, amely néhány kisebb kisiklástól eltekintve szintén jó formában van. A közelmúltban játszott egymás elleni meccseink alapján a mérlegünk teljesen kiegyenlített. Hét meccsből 3 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 8:7-es gólarány. A Szpari az elmúlt két Dorogon játszott meccsén nem tudott nyerni. A komplett mérleg egy meccsnyivel ellenfelünk felé billen. Az eddigi 11 mérkőzésből 4 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség a mutatónk, viszont a gólarány eggyel – 15:14 – a dorogiaknak kedvezőbb. Ami viszont nem túl kedvező előjel, hogy vendégeink egyetlen kivételt leszámítva, valamennyi Dorogon játszott meccsükön betaláltak, viszont a hazai mérlegünk összesítésben nekünk kedvez: 5 meccsből 2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 9:5-ös gólarány. Legutóbb tavaly, november 11-én játszottunk ellenük itthon. A találkozó 1-1-es döntetlenre végződött úgy, hogy a félidőben még vezettünk. A két csapat részletesebb mérlegéről itt olvasható: https://dorogimedence.hu/index.php/2019/05/04/orok-merlegen-dorog-nyiregyhaza/.

Két évaddal korábbi hazai Nyíregyháza elleni mérkőzésünkön készült felvétel

Minden mérkőzés óhatatlan velejárója az esélylatolgatás, ám leginkább a döntő, az adott csapatok pillanatnyi formája, olykor pedig szerencséje. Az egészséges önbizalom, önbecsülés, a befektetett munka és a lelkes, alázatos hozzáállás legtöbbször meghozza a kívánt sikert. Bizonyára csapatunk is tisztában van ennek a mérkőzésnek a fontosságával és súlyával. Esetleges győzelmünkkel nem csak egálba kerülne egymás elleni mérlegünk, hanem ami ennél sokkal fontosabb, megerősíthető lenne a tizedik helyünk, sőt akár előrébb is végezhetnénk. Tekintve, hogy jó időre pihenő következik, így főleg nem kell az erővel és az energiával spórolni. Ezért is bízunk abban, hogy minden pályára lévő játékosunk a maximumot fogja kihozni magából. További adalékként, a jövő év elejétől esedékes pályafelújítási munkálatok megkezdése miatt,  hosszabb ideig nem lesz mérkőzés Dorogon. Így minden bizonnyal vasárnap lesz az utolsó alkalom, amikor hazai környezetben  játszhatnak a mieink és a szurkolóink mérkőzést megtekintenni a Buzánszky stadion jelenlegi formájában. Lehetőleg legyen szép a búcsú mind ettől az alapjában véve sikeresnek mondható évtől, mind szeretett, átalakítás előtt álló stadionunktól is.