Kategóriák: Hírek

Átadták a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot

December 14-én adták át a péliföldszentkereszti Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében épült intézményt áprilisban nyitják meg a látogatók előtt.

A helyszínen Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke köszöntötte Ábrahám Béla szalézi tartományfőnököt, Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárát, miniszter-helyettesét, dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Steindl Balázst, a megyei közgyűlés alelnökét, valamint Michl József tatai polgármestert, a Gerecse Natúrpark elnökét is.

Rövid zenés műsort adtak elő a Zafféry Károly Szalézi Középiskola tanulói, majd Ábrahám Béla mondott köszönetet és megjegyezte: a szaléziaknak is tenniük kell a környezetükért, szűkebben pedig a Gerecse térségéért.

Gadácsi Péter intézményvezető szerint idővel be tudják bizonyítani, hogy van igény a látogatóközpontra, ami a környék egyik fontos turisztikai látványossága lehet.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára hangoztatta: a klímavédelem területén nem jelmondatokra és hisztériára, hanem tettekre van szükség, mint azt az épületegyüttes esetében is tapasztalhattuk.

– Mára a természetvédelem egy divatos termékké silányodott, ráadásul Brüsszel nem a legnagyobb szennyező vállalatokkal, hanem az emberekkel akarja megfizettetni az okozott károk helyreállításának árát – tette hozzá.

Leszögezte azt is, hogy hazánk elkötelezett a klímavédelem iránt, és a rendszerváltás óta úgy nőtt a GDP, hogy eközben csökkent a károsanyag-kibocsátás és az energiafelhasználás.

– Továbbra is védenünk, óvnunk kell a világot, ennek szellemében jött létre ez a látogatóház is – fogalmazott.

Dr. Völner Pál elmondta, hogy ez a beruházás valójában nem egy önálló fejlesztés, hanem egy hálózat része, majd ismertette, hogy a megyében több látogatóközpont épült, melyeket hálózatként kell értelmezni és komplett turisztikai ajánlatra lehet felfűzni őket.

– Ezt segítik a kerékpárutak, és az a szerencsés helyzet, hogy az Országos Kéktúra, valamint a Nyerges 20/40 és a Kinizsi 100 teljesítménytúra is itt halad át – mondta.

A beszédek után Ábrahám Béla megszentelte az épületet, majd a meghívott vendégek szalagátvágással avatták fel a központot. A pohárköszöntőt követően a vendégeket körbevezették a helyiségben.

A pohárköszöntőt követően pedig körbevezették a vendégeket a látogatóközpontban.

A Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot 2013-ban kezdték el tervezni, 2018 nyarán tették le az alapkövét. A 370 négyzetméteres létesítményben a Gerecse szépségeit, értékeit mutatják be, kiállítóteret, előadóteret, interaktív foglalkoztatót és ajándékboltot alakítottak ki. A beruházást a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház valósította meg 214 millió forint európai uniós pályázati forrás segítségével. Az épület 2020 áprilisban nyílik meg a nagyközönség előtt.

A Gerecse Natúrpark 2012-ben alakult az Által-ér Szövetség koordinálása mellett 29 helyi önkormányzat, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, valamint 17 egyéb szervezet összefogásával.

Forrás: MTI/dorogimedence.hu