Elmentett bankkártya adatokat használt az új laptop tulajdonos

Egy férfi mielőtt eladta a laptopját nem törölte le a jelszavát és bankkártya adatait. Az új esztergomi tulajdonos ezzel visszaélt és a sértett terhére online vásárolt. Az ügyészség pénzbüntetést javasol.

A tényállás szerint a vádlott 2019. március 16. napján Budapesten vásárolt meg egy használt laptopot annak tulajdonosától, aki a laptopról nem törölte a korábbi internetes vásárlásai során a saját és élettársa bankkártyájának adatait.

A vádlott a laptopon lévő adatok felhasználásával esztergomi lakóhelyén 2019. március 17. napján regisztrált egy külföldi cég oldalán, amelynek díját a laptopon fellelt, a laptop korábbi tulajdonosának adatainak felhasználásával egyenlítette ki úgy, hogy a sértett elmentett jelszavával jogosulatlanul belépett a fizetési felületre, majd a bankkártya adatok felhasználásával a fizetést teljesítette.

A vádlott ezt követően 2019. március 21. napján a sértett elmentett jelszavával jogosulatlanul belépett a sértett regisztrált fiókjába, és onnan 5.217 Ft értékben megrendelt egy okosórát, amelynek ellenértékét a sértett élettársa bankkártyájának adatait felhasználva egyenlítette ki.

A sértett visszaélést jelzett a két fizetési felületet kezelő szerv felé, így a tranzakciók törlésre kerültek, így a sértetteknek kára nem keletkezett.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő, büntetlen vádlottat büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével pénzbüntetésre ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó