Kategóriák: DorogHírek

Cselenyák Imre: közel tízezer Arany

November 14-én, csütörtökön mutatták be Cselenyák Imre, Arany János életével foglalkozó kétrészes regényét a dorogi könyvtárban. Több ízben olvashattak már cikket a regénnyel kapcsolatban, ezért most a munkásságáról és az eladott példányszámokról beszélgettünk.

Cselenyák Imre elmondta, hogy a kiadója a komolyabb könyveket 3000 példányban szokta kiadni, az „Áldott az a bölcső” című első kötetet is ennyi példányszámban adták ki 2017-ben, ami idén nyáron elfogyott, ezért megfejelték még 2500 darabbal. Az idén megjelent „A tölgyek alatt” című második kötetet, már alapból 4000 példányban jött ki, amiből eddig hozzávetőleg ezer példányt eladtak. Összeségében mondhatni azt, hogy a két kötetet közel 10.000 példányban adták ki. Kiemelte azt is, hogy további utánnyomás is várható, hiszen az Arany János életéről szóló elbeszélő regény nagyon népszerű az olvasók körében, ezért a könyveladási mutató töretlenül emelkedik. „Szerencsém van Arany Jánossal, mert Arany neve eleve garancia: Arany neve Arany!” – tette hozzá humorosan.

Hogyan került képbe Arany János? „Már húsz éve elhatároztam, hogy Arany János életét meg fogom írni és 5-6 évvel ezelőtt nagyon komolyan hozzáláttam: bejártam az egész Kárpát-medencét, ahol csak a költő életében előfordulhatott.” – emlékezett vissza az író. Nagyszalontára négyszer is ellátogatott.

Nem mindenki tudja, de Jean-Pierre Montcassen álnéven nagyon sok regényt publikáltál. Mi ennek a története? „Amikor elindultam a pályán, kortárs író akartam lenni: történelmi regényekkel és kortárs novellákkal kezdtem, majd a 90-es évek végén megkeresett egy kis kiadó és megkérdezte: nem akarok-e pénzt is keresni a könyveimmel? Mire én azt feleltem: hogyan? Keressünk egy álnevet és kezdjem el ontani a történelmi kalandregényeknek. De nem megy az úgy, ahogy az ember elképzeli. Éveken keresztül meg is kaptam a fejemre a hivatalos író szakmától, hogy az ilyen Jean-Pierre Montcassen regényíróknak semmi keresnivalója nincs köztünk. De hozzávetőleg 18 regényt ezen a néven tettem le és nagyon magas példányszámot értek el, amit elég kínos bírálni. Mert akár irigységnek is felfogható. De kérdezem, miért baj az, ha az ember irgalmas, lebilincselő meséket is ki tud találni.”

Milyen az olvasói visszajelzés? „Az Arany regény megjelenése óta nagyon sokan jeleztek, írtak és szinte csak pozitív értelemben. A könyvbemutatókon és a könyvfesztiválokon is rengeteg elismerést és biztatást kaptam. Nem beszélve az igényes recenziókról, melyeket neves tollforgatók írtak ”

A második kötettel lezárult Arany János élete? „Igen, folytatása már nem lesz, viszont senki se csüggedjen, hiszen hamarosan új regénnyel jelentkezem!”

A beszélgetés után a közönség is megismerhette az Arany János életéről szóló kétkötetes regényét. A könyvbemutatón a beszélgetőtársa Szabó-Berghauer Zoltán volt.

Cselenyák Imre egyébként a saját nevén, illetve az álnevén is rengeteg könyvet publikált és már sok-sok évvel ezelőtt elérte a százezres példányszámot. Jelen pillanatban már 150.000 felett tart.  köztük „Az egyiptomi kéjnő” ami egyedül 14.000 példányt ért meg. Az író életrajzát és a publikált könyveit a Wikipédián tekinthetjük meg!

Lehoczki Dávid