Letartóztatásban marad az esztergomi csaló

Letartóztatásban marad az a férfi, aki esztergomi irodájábában számlázással több mint félmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az államnak.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben egy férfi letartóztatása határidejének hosszabbítását indítványozta.

Az indítvány szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2013. évtől egy olyan céghálózatot hozott létre és működtetett, ahol a hálózatban alsó szinten működő gazdasági társaságokat strómanok, elsősorban hajléktalanok nevére íratta,  míg más cégek esetében intézkedett a valótlan tartalommal kiállított számlák befogadásáról és azoknak az ÁFA jogosulatlan levonása céljából történő felhasználásáról. A fiktív számlákat kiállító cégek fiktív alvállalkozók által valótlan tartalommal kiállított számlákat fogadtak be.

A számlakiállító gazdasági társaságok tekintetében az irányítást ténylegesen a férfi gyanúsított látta  el, ő koordinálta a számlák kiállítását. Szervezetének napi munkafolyamata ellátása céljából a férfi gyanúsított Esztergomban létrehozott egy irodát, ahol a „megrendelői igények” alapján történt a számlák kiállítása.

A gyanúsítottal 21 rendbeli költségvetési csalás bűntette megalapozott gyanúja áll fenn, a gyanúsított által a költségvetésnek okozott összes vagyoni hátrány meghaladja az 535 millió forintot.

Az ügyészség indítványára a bűnszervezetet létrehozó férfi letartóztatását a bíróság 2019. június 18. napján elrendelte.

Az ügyészség indítványára a bíróság a letartóztatás határidejét előbb 2019. október 18. napjáig, majd legutóbb 2019. december 18. napjáig meghosszabbította, mert továbbra is fenn áll annak a veszélye, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, valamint a bűncselekmény elkövetését folytatná.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó
Fotó: illusztráció