Kategóriák: CsolnokHírek

Író-olvasó találkozót rendeztek Csolnokon

Fábián Janka, az Emma-trilógia és több népszerű kötet szerzője vendégeskedett a csolnoki Kossuth Lajos Művelődési Házban. A szerzővel Mandusitz Zsuzsanna moderátor beszélgetett.

Az író-olvasó találkozón elsőként arról volt szó, hogy a szerző miért álnéven publikál. Elmondta, hogy nagymamája iránti tisztelete jeléül lett Fábián Janka (született: Mezei Johanna), továbbá szeretett nagyszülőjével kapcsolatos emlékeit is felidézte a közönségnek. Gyermekként a mi leszel, ha nagy leszel kérdésre mindig azt felelte, hogy író, emiatt többen is kinevették. Aztán később a sors végül erre az útra terelte őt.

Fábián Janka hangsúlyozta, hogy a XVIII. századtól kezdve napjainkig több korszakot is felidéz műveiben, amelyeket történelmi vonallal megfűszerezett romantikus regényeknek nevezett.

Karácsonyra tervezte, de 2020 februárjában jelenik meg a könyvesboltokban „A könyvárus lány”, melyben az ötvenes évek Magyarországa és a hatvanas évek Amerikája kap helyet. Sőt egyből be is jelentette, hogy folytatást is kap a mű.

Fábián Janka történelem-angol szakos tanárként végzett az egyetemen, emiatt kifejezetten rajong az egyes történelmi korszakokért. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a történelemórákon sokan kifejezetten unalmasnak vélik Mária Terézia uralkodásának idejét, holott, ha valaki utánajár, kellő érdekességet olvashat róla.

A szerző arról is beszélt, hogy általában amikor nekiáll egy új regénynek, már sejti, hogy mi lesz a vége, de időközben a cselekményszál folyamatos változáson mehet keresztül. A szereplőkben pedig olykor egy-egy ismerőse vonását is elrejti, de senki sem ismer magára.