Kategóriák: EsztergomHírek

A szentekkel találkozva meglátjuk magát Krisztust is!

November 1-jén, mindenszentek főünnepén Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában.

„A szentekről azt valljuk, hogy már az örök boldogságba jutottak. Nekik tehát nincs szükségük arra, hogy mi ünnepeljük őket. Persze lehet azért, hogy örülnek neki, amikor megemlékezünk róluk, hiszen a szentek közösségének hitigazsága, amit a hiszekegyben mindig megvallunk, azt jelenti, hogy kapcsolat, kommunikáció van köztünk, hogy kérhetjük közbenjárásukat és tudnak is segíteni rajtunk. Tehát valamilyen módon érzékelik, amikor imádkozunk hozzájuk, amikor gondolunk rájuk” – így kezdte szentmiséjét Erdő Péter. Majd hozzátette, hogy az ünnepre nem nekik, hanem nekünk van szükségünk, hiszen nem csak azért fontos ez számunka, mert segítséget kérhetünk a szentektől, hanem inkább azért, mert látni akarjuk őket.

Erdő Péter elmondta azt is, hogy egyszer járt II. János Pál pápánál és sokak javaslatára előre megfogalmazta mit fog tőle kérni, viszont mielőtt még előadhatta volna kérését, ő hozta szóba a szentekkel kapcsolatos témát és olyan távlatot nyitott, amely megnyugvást, bizalmat, örömet adott neki hosszú évekre.

„A szenteket tisztelve, a szentekkel találkozva meglátjuk magát Krisztust is.” – jelentette ki, majd Avilai Nagy Szent Teréz költőtől idézett.

Erdő Péter a szentmise végén elvégezte a lucernárium szertartását, amelynek során a halottakra emlékezve meggyújtják a feltámadott Jézust jelképező húsvéti gyertyát.

Erdő Péter teljes szentbeszédét ide kattintva olvashatjuk el.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye