Kategóriák: DorogHírek

Finisébe érkezik a Miniverzum

Hamarosan elkészül Dorogon, a Reimann Bányászati Miniverzum épületszerkezete, majd elkezdik berendezni az interaktív kiállítóteret. A cikkből megtudhatják, hogy mi okozza az átadó csúszását.

A beruházással kapcsolatos szerződést kétszer is módosították. A 100%-os készültség elérésének határideje 2019. szeptember 2-a volt, ezt szeptember 9-én módosították október 15-re, ezért valószínű ismét újabb szerződésmódosításra kerül majd sor. Viszont a határidő kitolásával az ár nem emelkedett, a beruházás teljes költsége 415.542.758 Ft maradt.

A kivitelező (Extreme-Park Környezetépítő Kft.) a csúszást először azzal indokolta, hogy az építőipari fellendülés miatt az építőanyagok beszerzése az eredetileg tervezetthez képest hosszabb időt vesz igénybe, a gyártói és forgalmazói szállítási határidők növekedése miatt.

A kivitelező a második szerződésmódosításban a szolgáltató kapacitáshiányára, illetve az épület szerkezetének elmozdulására hivatkozott. Az elektromos bekötéshez szükségek eljárásokat a vállalkozó megindította, viszont a szolgáltató kérte az energia-kereskedő befogadó nyilatkozatát is, amely több időt vett igénybe. A szolgáltató a beruházónak azt a tájékoztatást adta, hogy kapacitáshiány miatt a végleges energia ellátás kiépítési munkák elvégzésének legkorábbi várható határideje október eleje. Az ideiglenes térelhatároláshoz készült cölöpsorra került a vízszigetelő réteg, majd elkészült a vasbeton falszerkezett. Négy hónappal később az Esztergomi úton lévő járdaszinten elkezdődött munkák ellenőrzése során kiderült, hogy a cölöpsor a megépített állapotához képest az épület irányába – a főút nagy forgalmának betudhatóan – elmozdult. A nagy mozgás következtében az RCS4-es csomóponti kialakítás szigetelési megoldása nem volt megvalósítható a tervek szerint. A területet ezután 60-80 cm mélységben kellett feltárni a cölöpsor teljes hosszában és egy módosított részletrajz alapján kellett javítani.

A miniverzumot először a bányásznapon szerették volna átadni, majd a munkálatok csúszása miatt a választások előtti szombat lett volna az átadó napja. Információink szerint leghamarabb a bányászok védőszentjének napján, Borbála napon adhatják át az épületet a vendégek számára.

Reméljük, hogy a munkálatok zökkenőmentesen zajlanak majd és még idén, karácsony előtt meglátogathatjuk az interaktív bányászati múzeumot.

Részletek az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben olvashatók!

Fotók: az épület 2019. október 18-ai állapota